Startsidan / Wendela

Att chefa över män

Foto: BÖRJE THURESSON

    Lisa Olin är långfilmsregissör och aktiv i filmbranschen sedan 1983 både i USA och Sverige.

- Som filmregissör leder jag både kvinnor och män. De män jag har chefat över har uttryckt att det varit positivt att jobba under kvinnor och det tror jag verkligen att de ärligt menar - på ett medvetet plan.

1) En del män lyssnar dåligt bara för att du är kvinna

Var alltså extra tydlig och upprepa det du sagt flera gånger och kolla att de förstår vad du menar.Jag brukar tänka för mig själv (lite skämtsamt) att om det är en kvinna så räcker det med att jag säger det en gång, men om det är en man så måste jag säga allt tre gånger för att uppnå samma resultat.

2) Dina ideér blir plötsligt någon annans förslag

En sidoeffekt av att många män inte hör vad kvinnor säger är att något du föreslagit flera gånger utan att någon reagerat, till sist plockas upp och presenteras som hans idé. Om resultatet blir det du önskade och det är en bagatell, låt det passera. Fokusera på att genomföra helheten/visionen istället och gå vidare.

3) Den informelle ledaren

Helt plötsligen kanske alla i teamet lyssnar på den manlige regiassistenten eller fotografens ideér. Var tydlig med att du är den som äger ansvaret.En bra mening att återta ledningen kan vara: Jag väljer ändå att vi gör så här.

4) Var inte rädd för att vara rakt på sak i en konflikt

Gå direkt på pudelns kärna och tala om vad du tycker till den det gäller. Så gör många killar.

5) Skilj på yrkesroll och privatperson

Ja du kan också ha lyssnat dåligt, sårat någon när du varit extra tydlig eller tagit ett dåligt beslut. Men lämna det bakom dig när du går hem för dagen. Det betyder inte att du är en dålig individ bara för att du haft en dålig dag som chef. Kvinnliga chefer är också människor.Det är okej.

6)Välj dina krig innan arbetet börjar

Vad är viktigt? Om du vet på förhand var du ska lägga krutet sparar du värdefull tid och energi till att slåss de avgörande slagen så att slutresultatet blir så som du ville från början.

Rebecca Stadener
Följ wendela
Om Aftonbladet