Startsidan / Wendela

Att chefa över kvinnor

Foto: BÖRJE THURESSON

    Jane Lind är avdelningschef på Försäkringskassan, en typisk kvinnoarbetsplats med männen i minoritet.

– Skillnaden mellan att vara chef över en kvinna och en man är sättet som kvinnor och män kommunicerar på. Från en kvinnlig anställd får jag kritiken mera inlindad, från en man rakt på sak.

– Jag tror annars att själva chefsrollen är densamma vare sig det gäller att leda män eller kvinnor. Men det finns vissa saker man måste tänka på för att bli en bra ledare för både män och kvinnor.

1) Acceptera att du som chef inte är en i gänget

Du är ensam i din roll som chef på gott och ont.Du kanske har varit arbetskompis tidigare och blir förvånad över att du är lite utanför nu.Vad du kan göra är ett aktivt val vilken typ av chef du vill vara.Själv anser jag att min roll är att vara coach för gruppen.

2) Chefen bekräftar alla andra

En viktig del av mitt jobb är att få mina medarbetare att känna att jag ser dem och det de gör.Genom att gå en runda så ofta jag kan på avdelningen blir jag en synlig coach för dem i det dagliga arbetet.Jag ser också till att jag är tillgänglig även när jag inte är på arbetsplatsen och har som policy att besvara alla kontaktförsök så snabbt jag kan.

3)Skitsnacket du inte får höra.

Räkna med att det alltid finns saker som chefen inte får höra först.

- Det är lättare att bemöta korridorsnack om det kvävs i sin linda.

- Jag brukar helt enkelt fråga vad det är för rykten som går nu.

Den som svarar har ju bara hört det och behöver därför inte känna sig dum eller skyldig för att hon berättar.Vid nästa möte brukar jag ta upp ryktet och bemöta det så att alla får information samtidigt.

4) Att gör personalen delaktig i beslut innan de tas är det bästa sättet att få de med dig

Genom att informera personalen om vad som är på gång och ge alla en chans att ge sin åsikt innan beslutet tas är det mycket lättare att förankra en förändring.Ofta kommer det fram en massa bra ideér och beslutet får mer substans när gruppen känner sig delaktiga i det som händer.

5) Ge kritik så att medarbetaren känner sig som en vinnare.

Så fort som möjligt efter det att jag varit tvungen att säga att jag är missnöjd med något går jag över till att gemensamt fokusera på hur vi löser problemet.Om jag kan få den som fått ta emot kritik att prata om problemet och kanske gå därifrån med en känsla av att det vi pratade om var problemlösning snarare än hennes misslyckanden så har jag lyckats vända något negativt till något positivt.

6) Glöm inte din egen bekräftelse

Även om det ingår i jobbet att vara ensam i chefsrollen så behöver du också bli sedd.Att försöka vara superkvinnan som inte behöver någon tar bara onödig energi.Ta tid till att prata med din chef och gå igenom vad du åstadkommit.Är det fortfarande kul att gå till jobbet kul att se medarbetarna växa och de nöjda kunderna strömma till? Om inte,vad behöver du för att hitta tillbaka till din egen motivation? (Har du ingen chef är det bra att skaffa ett nätverk av kollegor i samma situation för att få nödvändig feedback.)

7) Var tydlig

Sätt upp mål som ni ska jobba mot.Visa att du är trygg och öppen för en debatt genom att vara ödmjuk och lyssnande. Men vela inte, om du visar att du vet vart ni ska så är det mycket lättare för medarbetarna att följa dig.

8) Sätt ihop en familj om du kan

Jag personligen skulle hellre se att en personalgrupp bestod av 50 procent kvinnor och 50 procent män i åldrar som är representativa för samhället i övrigt.

Vi har nyss anställt en massa ungdomar och det har gett hela avdelningen ny energi.På mig som chef och gruppen ställs det nya krav på anpassning till nya tankegångar vilket gör att vi alla växer.Och det är mycket roligare för alla om det är både män och kvinnor, gamla och unga som arbetar tillsammans.Precis som på en bondgård förr i tiden, då vi levde brevid varandra i en obrytbar biologisk kedja, säger Jane Lind.

Rebecca Stadener
Senaste TV-klippen
Följ wendela
Om Aftonbladet