[email protected] - boken om danskornas liv

16 unga kvinnor om familjekriser, pengalängtan och konsten att välja man

RELATIONER

Vad är Det Goda Livet?

Att jobba, ha barn, lata sig eller bo i fint hus?

Det - och mycket annat - diskuterar 16 kvinnor i boken [email protected], som bygger på uppriktiga mejl direkt ur verkligheten.

Foto: KRISTER HANSSON
Marie Kraul, Köpenhamn, har själv tre barn och är frilansjournalist, och har bestämt sig för att ge mycket av sin tid till barnen.

I mitten av 1990-talet bildade några danska kvinnor ett nätverk. I dag är de sexton stycken, mellan 25 och 39 år.

"[email protected]" (Richters) är fylld av deras mejldiskussioner, deras tankar om livet. Det handlar om familj, arbete, sex, pengar och jämställdhet. Och bristen på tid. Hur lyckas på jobbet och boka in släktmiddagen och vara en God Mor och vara snäll mot maken? Samtidigt?

- Tyvärr har kvinnor i vår generation svårt att se att livet har olika stadier. Vi vill hinna allt på en gång - bilda familj,

vara effektiva på jobbet och allt annat, säger Marie Kraul, en i nätverket och redaktör för boken.
Vi vill hinna allt på en gång - tyvärr går det ut över barnen

- Det har blivit en dålig mix av kvinnorörelsen på 1970-talet och 1980-talets yuppieperiod, då vi fick höra att vi skulle göra allt på männens sätt. Tyvärr har det gått ut över barnen.

I boken framgår att många av kvinnorna sköter hela "driften" av familjen medan de samtidigt älskar att arbeta. Detta dubbelarbete gör att det inte alls är jämställt i Danmark, menar Marie Kraul.

- Vi vet ju statistiskt att männen inte gör lika mycket hemma.

Varför är det bra med ett kvinnligt nätverk?

- När jag gick med hade jag just fått barn, och det var skönt att möta andra i samma situation. Vi inspireras av varandra, har kul och kan också ha nytta av varandra yrkesmässigt. Vi delar situationer med varandra och känner igen oss - men det får inte urarta till bara gnäll om hur svårt allt är...

Vad är Det Goda Livet för dig?

- Just nu är det att kunna uppskatta det jag har, leva i nuet och inte tänka att "I framtiden, då ska jag minsann..."

Marie Kraul hoppas att "[email protected]" ska inspirera kvinnor att starta nätverk, känna igen sig och därmed känna sig mindre ensamma i vissa situationer.

Män har reagerat mycket olika på boken. Några har blivit avundsjuka, andra nyfikna och en del upprörda över att de nämns.

Ur [email protected]

Cecilia Gustavsson