Ensam är svag men singel är stark

Säg Bridget Jones. Säg singelfeber – för nu är livet som enbo hetare än någonsin.Kvinnas Unni Drougge analyserar fenomenet.

Foto: Tommy Mardell
Unni Drougge, inte singel.
RELATIONER
Foto: uip
Bridget Jones dagbok, med Renee Zellweger och Hugh Grant, har premiär den 18 juli.

Godnatt, Tomtebo! Nu lyser singelsolen över livsstilarnas himlavalv.

Filmatiseringen av ”Bridget Jones diary” har börjat nå biodukarna och i London, där handlingen utspelar sig, piskades en så fanatisk Bridget-hysteri upp veckorna före filmpremiären att ett världskrig hade legat i lä.

Dag efter dag toppade Bridget-skvaller och Bridget-nyheter framsidan på varenda dagstidning och inget

magasin med självaktning bommade en Bridget-grej.

”Jag jobbade på Bridgets arbetsplats!”

”Vi trettioåriga snubbar kan minsann också äta för mycket choklad!” etcetera. Stan var fullsmetad med Bridget-affischer över och under jord. Givetvis sprängde filmen alla tidigare kioskvältarnoteringar.

Bridget-efterapningarna har inte låtit vänta på sig. På bokhandlarnas nyhets- och bestsellerhyllor trängs singelmanifest i chockrosa och limegrönt som berättar om trettioårskrisande ensamstående storstadskvinnor (ibland män) vars tempofyllda sladdande genom heta äventyr får altargången att likna en grå tjänstemannakorridor.

Vad är då orsaken till denna singelpsykos?

Tja, kom inte och säg att storleken saknar betydelse. Andelen singelhushåll har mer än fördubblats sen 1960 och trenden tycks inte vika. Nästan hälften av befolkningen lever solokvist. Det är ingen skam att vara singel i dag, inget man måste tona ner eller förklara.

Den typiska singelkvinnan i karriären är en kräsen dam som hellre lever ensam än i en risig relation.

För hur har vi det egentligen i våra kärleksnästen? Den som hoppar in i en fast förbindelse gör det med allt sämre odds. Antingen har kvaliteten på vårt samliv försämrats eller också ställer vi högre krav på en relation nuförtiden.

Fler och fler uppger att deras arbeten är jäktiga och psykiskt ansträngande, i synnerhet kvinnor, och mitt i denna slutkördhet ska man försöka bygga upp en trygg och varaktig relation.

Kärlekshaverierna har skapat en lukrativ marknad. Från USA trummar äktenskapsexperter ut sina läror om hur man behåller sin man och horder av desillusionerade kvinnor rusar till deras kurser.

Men även ”happy marriage-branschen” har börjat knaka i fogarna. Ellen Fein, en av dess översteprästinnor som skrivit monogamibibeln ”The Rules”, har nyligen begärt skilsmässa från sin man.

Så det enda som återstår tycks vara att forma en god och varaktig relation till sig själv.

Ensamma vi stå – tillsammans vi falla.