Kerstin Thorvall, 73: Efter 50 passade singellivet mig bäst

RELATIONER

Kerstin Thorvall kan betraktas som singelkvinnans svenska urmoder. Med romanerna ”Det mest förbjudna” och ”Ensam dam reser ensam” var hon en av de första att smula sönder den gamla vanföreställningen om singelkvinnan som en överbliven celibatnucka.

Foto: Christian Evers
Kerstin Thorvall.

Kerstin Thorvall föredrar singellivet och med drygt 20 singelår på nacken borde hon veta vad hon talar om.
Poängen är att man inte gör någon illa

– Jag har varit gift två gånger och har både barn och barnbarn. Men efter 50 passade mig singellivet bäst. Lite besök har jag förstås haft men nu är det slut med det också.

– Singellivets poäng är att man inte gör nån illa, slår Thorvall fast. Jag är ju en väldigt besvärlig människa som får

utbrott och rymmer hemifrån och sådär.

– Enda gången jag slapp skuldkänslor var när jag levde med en alkoholist. Han var så förskräcklig att han till och med övertrumfade mig. Men ett sånt förhållande orkar man ju inte med i längden. Det byggde på hans kuk och mina pengar – mer fanns det inte mellan oss.

– En annan bonus med att leva som singel är att man slipper svartsjuka och alla förödmjukelser som ingår i ett samliv där det finns en laddning mellan parterna. Sånt är väldigt tärande.

– Jag kan inte se några direkta nackdelar med mitt liv som ensamstående, säger hon.

Singelveteranen Kerstin Thorvalls råd till alla singlar:

– Man kan inte njuta av att vara singel om man är bitter. En fungerande singel ska inte vara i kris. Singellivet bör vara ett moget val och man ska välja det för sin egen skull.

Unni Drougge