Emma Hamberg lämnar Vecko-Revyn

RELATIONER

Emma Hamberg slängde ut skönhetsmissarna och släppte in feministerna på Vecko-Revyn.

Nu slutar hon som chefredaktör och lämnar tidningen efter bara ett år.

- Jag känner att jag längtar efter mina barn och jag tycker att jag haft för lite tid för dom, säger Emma.

Foto: Per Björn

Att ta bort det utseendefixerade innehållet, strunta plastikoperationer och utseendefixering fick applåder. Men rent ekonomiskt var den nya linjen inte någon lysande affär. Upplagan sjönk rejält och tidningen förlorade 11.000 läsare jämfört med året innan.

I mars i år sade Emma Hamberg till Aftonbladet att om tappet fortsatte var man fel ute och då ville hon inte vara kvar.

- Men det här är helt mitt eget beslut att gå nu. Jag har slaktat mig själv. Det är ingen från Bonnier som sagt till mig att jag borde gå eller så, försäkrar Emma Hamberg.

Hon slutar i mitten av juni. Sedan bär det av ut i skärgården, till familjens sommarhus, tillsammans med sambo, musikern Agi och tvillingflickorna Ditte och Nåmi, 2,5 år.

Emma återgår till frilanslivet som skribent och illustratör. Det finns inget fast jobb runt hörnet. Ett av de första uppdragen blir som sommarpratare i Sveriges Radio den 26 juni.

Vem som tar över jobbet som chefredaktör för Vecko-Revyn är inte klart. Kvar - än så länge - sitter i alla fall Emmas kollega Niklas Sessler. Han fortsätter tills en ny chefredaktör är utsedd.

Kan man inte ha ett chefsjobb om man är tjej och småbarnsförälder?

- Det beror på vem man är som person. Det är fruktansvärt individuellt. Men jag är inte karriärslysten, jag gör saker som jag tycker är kul. Känner jag att det inte funkar längre så lägger jag ner det, så är det för mig.

Hon minns Vecko-Revyn med glädje.

- Man är med från befruktning till värkarbete, så att säga. Och det är ju spännande i alla delar. Ibland är det jävligt jobbigt och ibland är det extatiskt.

Ångrar du att du sopade ut Fröken Sverige?

- Nej, det skulle omöjligt gått att göra något annat. Det är jag stolt över. Det fanns inget val och i sådana sammanhang får man inte tänka på vad man tjänar och vad man förlorar, säger Emma.

- Det är "ska vi vara dumma i huvudet eller ska vi vara kloka och härliga" och då väljer man förhoppningsvis att vara klok och härlig.

Nu önskar hon att Vecko-Revyn får en driftig och klok kvinna som ny chefredaktör.

Caroline Olsson