Bli en modern feminist – vik ut dig!

Gäddhäng? Lårdaller? Skrynklor på magen? Glöm åldern och skavankerna – vik ut dig och slå ett slag för kvinnokampen! I dag presenterar Kvinna stolt världens första utvikningsskola för äldre kvinnor

RELATIONER

Gör man kvinnokampen en tjänst när man som mogen kvinna ligger nakenfis i en tidning?

– Javisst, hävdar till exempel Amelia Adamo, som nyss vikt ut sig vid 51 år.

Foto: BÖRJE THURESSON
Bästa fusken: Aftonbladets stylist tipsar

I den egna tidningen Amelia menade Adamo, utan trosor, att det är viktigt att kvinnor vågar visa att deras kroppar inte är perfekta i alla år – som en motbild till herrtidningarnas perfektionistiska unga kvinnoideal.

För att fler ska våga näcka för emancipationen lanserar Kvinnaredaktionen idag en utvikningsskola för dig som är minst 40 år.

Följ vår enkla femstegsprincip och för det jämställda himmelriket lite närmare!

DEL 1: Varför ska jag egentligen göra det här?

SVAR: Trots 30 års envist hjärnarbete i politiken, i hemmen, i skolorna och på arbetsplatserna är äldre kvinnor fortfarande sämre betalda än män, mer utarbetade än män, hårdare belastade av hushållsarbete än män och bär större ansvar för barn och äldre anhöriga än män.

Hjärnan funkar tydligen inte. Alltså måste du försöka med andra delar av kroppen. Och ju fler desto bättre – eller hur?

DEL 2: Hur får jag tag i en fotograf?

SVAR A: Om du har en man – fråga honom. Ingen man, vi upprepar INGEN MAN, säger nej till att fotografera sin kvinna naken. Till och med män som aldrig hållit i en kamera förut säger ja. Och ju naknare du är desto fler bilder tar han.

SVAR B: Om du inte har en man – gå ner på krogen och fråga en jämnårig man vilken som helst om han vill fotografera dig naken. Ingen man, vi upprepar INGEN MAN, säger nej till att etc etc.

DEL 3: Hur poserar jag?

SVAR: Grundregeln är ”Fega, fega, fega!” Det där att det handlar om att visa hur äldre kvinnor verkligen ser ut är bara dösnack. Det handlar om att visa hur äldre kvinnor inte ser ut. Den enda tidning som visar hur äldre kvinnor verkligen ser ut är Apotekets tidning, och den kör inte med utvik.

Alltså: Fega och fuska friskt! Vår modell visar på bilderna intill hur du kan se helt annorlunda ut med samma knep som Amelia Adamo och alla andra äldre (och yngre!) kvinnor använder när de viker ut sig.

DEL 4: Hur kommer jag med i tidningen?

SVAR: Starta en egen! Det är i alla fall det enklaste sättet. Döp den till något trovärdigt, typ ”Den nakna feministen”.

Som alternativ kan du vända dig till Aktuell Rapport. De trycker även äldre kvinnor. Men kom ihåg att då tatuera feministiska symboler över kroppen, annars riskerar budskapet att missförstås.

DEL 5: Hur tänker jag efteråt?

SVAR: En viss ängslan är naturlig. Blev det rätt? Såg jag bra ut? Fattade alla? Men bekymra dig inte. Du är snygg. Din mage är fin. Du är en go dam, fast du fyllt några år.

Det är bara världen som är så här.

I dag måste kvinnor höja sina tuttar för att höras.

Arne Höök