Abortbåt seglar mot Irland

RELATIONER

Målet för båtaktionen är att få länder där aborter är förbjudna att ändra sina lagar.

I går seglade den holländska abortbåten Sea Change mot Irland. Ombord på båten finns en container som innehåller en abortklinik, och läkaren Rebecca Gomperts planerar att besöka Afrika, Sydamerika och Asien för att utföra aborter.

Men först styr båten mot Irland, där aborter är förbjudna om inte kvinnans liv är hotat. Många irländska kvinnor åker därför till England för att göra abort.

Enligt Rebecca Gomperts är abortbåten en aktion för att ändra abortlagarna i de länder där aborter är förbjudna. Upp till 20 aborter per dag kan utföras, och man kommer också att ge preventivmedels- och familjerådgivning. Läkarna ombord kommer inte att utföra några kirurgiska ingrepp. Abortpiller som framkallar missfall kommer att erbjudas kvinnorna som vill göra abort, uppger den brittiska tidningen Daily Telegraph.

När båten ligger i irländsk hamn måste man anpassa sig efter irländska lagar. Aborterna kommer därför att utföras på internationellt vatten, där båten lyder under holländska lagar.

Abortbåten har mött stark kritik från abortmotståndare, som menar att Gomperts är oseriös och skadar kvinnorna istället för att hjälpa dem, uppger Daily Telegraph.

ARTIKELN HANDLAR OM