– Yrkeslivet har varit svårt

RELATIONER
Foto: PER BJÖRN
Charlotte är vacker som en näckros i fuchsiafärgad klänning från Nygårdsanna, 1 698 kronor. Styling: Ehva Löpp, hår & makeup: Helena Aro

Om du var tvungen att vara ett djur – vilket skulle du ta?

– Jag vet inte? Det vore inte så dumt att vara en trind huskatt som låg och halvslumrade i sofforna, kanske.

– Kattdjur är helt fantastiska. Katten är biologins mest fascinerande uppfinning, de har sett likadana ut i 30–40 miljoner år. Då var hästen inte hälften så stor som den är i dag. Den otroliga mjukheten, världens skarpaste kikarseende, enormt tydlig pereception. En katt är höjden av elegans.

Jan Guillou anklagade dig för att vara en fuskare och stjäla andra filmares program och låtsas att de är dina.

– Jag tror att han har förväxlat ”Mitt i naturen” med något annat program. Mitt program heter just ”Mitt i naturen – film” just för att där visar vi film. Och efter varje film visas klart och tydligt eftertexterna som visar att filmen kommer från till exempel BBC. Dessutom brukar jag berätta om teamens svårigheter med att göra filmerna och ibland dessutom intervjua filmaren. Det har aldrig varit någon avsikt att på något sätt låtsas som att vi själva gjort filmen.

”Personen C talar dessutom barnsligt och skojar mycket om ”hannarna” i naturen som enligt C ofta uppträder korkat och manschauvinistiskt.” Stämmer det?

– ”Skojar”? Jag berättar om olika djurbeteenden. Min uppgift är att berätta om olika vetenskapliga rön, till exempel att lejonhannar begår infanticid, dvs när de tar över en flock så slår de ihjäl alla ungarna för att de är den andra hannens.

– Allt det här handlade ju egentligen om en helt annan debatt, om SVT:s utveckling i stort, där jag och flera andra programledare blev slagträn.

Så du brukar inte säga till din man att ”nu beter du dig som bergsaporna i Uganda” när du vill hacka på honom?

– Det har inte spontant kommit för mig, kan jag säga. Däremot, när man råkar ut för någon som vill demonstrera sin makt, kan jag tänka paralleller till savannen.

Typ Jan Guillou?

– Jag tänkte inte så i det fallet.

Hur träffades du och Tomas?

– Goda vänner tyckte att vi borde träffa varandra.

Och det gjorde ni?

– Ja, vilket visade att de kände oss väl.

Ni gifte er i hemlighet den 15 juni 1999 och sedan åkte ni tre veckor till Ecuador.

– Ja, till Galapagos! Det var min stora dröm i livet, en dröm som jag länge inte trodde skulle bli möjlig. Det har sin finess att få uppfylla sina livsdrömmar, och i samband med det här så var det ju extra roligt.

Är det jobbigt att ha blivit en känd figur?

– Nej, det kan jag inte påstå. Dessutom går jag inte omkring och känner mig så himla känd. I den mån folk känner igen mig reflekteras naturens glans tillbaka på mig. Det är ett väldigt tacksamt jobb, folk är väldigt vänliga och vill helst bara tala om naturen. Folk är väldigt försiktiga och milda.

Vad finns det för fördelar med att vara känd?

– Ja du, det var faktiskt en fråga. Man får så mycket positiv uppskattning som man annars aldrig hade fått del av. Det är en väldigt speciell sits att så tydligt få respons. Det är väl det.

Har du haft motgångar i livet?

– Ja, definitivt. Yrkeslivet har emellanåt varit svårt. Den här branschen är inte så lätt alla gånger. Och som ung tyckte jag att det var svårt innan jag visste vad det skulle bli av mig. Det var jättesvårt runt 20 när man kände den här starka förväntan att ”oh, det måste vara roligt att vara ung, och ni festar väl hela tiden”. Det var den värsta tiden i mitt liv. Jag hade dubier om vad jag skulle göra, vem jag skulle bli, vad som var rätt och fel. Det var ett hån det där ”ja, ni ungdomar har det så skojigt”.

– Det var först när jag kom in på Journalisthögskolan som jag fann ett sammanhang och kände att ”yes, det här är grejen!”

– Jag tror att det är halva kruxet med livet, att hitta sitt eget sammanhang, det som är rätt för en själv. Jag har ingen ångest för att bli äldre, jag har en toppen-ålder nu och mitt liv har bara blivit bättre och bättre på alla sätt och vis.

Är du avundsjuk?

– Ja, det är klart jag är. På David Attenborough till exempel. BBC har team ute i tre veckor och rekar innan han ens kommer dit! De har en budget på 12–14 miljoner på varje film och de producerar 100 filmer om året.

– Folk skulle bli förvånade om de visste med vilken fart det måste gå att få ihop de inslag vi gör. Vi har en, max två, dagar på oss att sy ihop ett program och då måste också djuren infinna sig, vädret ska vara det rätta, ljuset ska vara det rätta. Klart att jag blir avundsjuk på BBC?

Tror du på Gud?

– Nej, jag tror inte på Gud i kyrkans mening. Däremot kan jag känna djup mening och ett sammanhang i naturen. Det tror jag många gör, många säger ju att naturen är vår tids kyrka.

Fredrik Virtanen