– Rör inte våra bröst, EU

Hannah Graaf, Robinson-Jenny och Annika Sundbaum-Melin sågar förslag om silikonregister

Hannah Graaf, Robinson-Jenny och Annika Sundbaum Melin tycker att förslaget verkar meningslöst.
RELATIONER

Förstorar du brösten ska du hamna i ett register över kvinnor med implantat.

Det förslaget diskuteras nu i EU-parlamentet.

– Sinnessjukt, säger Annika Sundbaum-Melin, journalist och författare.

Hannah Graaf håller med:

– Det är var kvinnas ensak, säger hon.

Allt fler unga kvinnor väljer att operera sina bröst. EU-parlamentet diskuterar nu att införa ett särskilt register – allt för att avskräcka kvinnor från att förstora sina behag.

En bra och genomtänkt idé?

Nej, tycker robinson-deltagaren Jenny Hägglöf.

– Ett register hade inte haft någon som helst inverkan på mitt beslut. Jag hade förstorat mina bröst i alla fall. Då vore det bättre att visa avskräckande exempel på silikonets inverkan på kroppen.

Ingen skillnad mellan silikonbröst och silikonläppar

Jenny Hägglöf, som är sjuksköterska, menar att det blir svårt att dra gränsen för vad som ska ingå i registret. Om silikon är farligt, borde inte även silikon-läppar finnas med?

– En operation, oavsett om det gäller förstoring eller förminskning av brösten, innebär alltid en risk. Det spelar det ingen roll om anledningen är kosmetisk eller medicinsk. Om registret måste finnas borde alla som opererat brösten finnas med. Annars är det diskriminering, säger Jenny Hägglöf.

– För övrigt används ofta koksalt för att förstora brösten, och det kissar man ut om något går fel.

”De flesta står för sina operationer”

Journalisten Annika Sundbaum-Melin har förminskat sina bröst. Även hon tycker att EU:s idé är korkad.

– Det verkar helt sinnessjukt att registrera människor på det här viset. Såna här saker måste man få bestämma över själv.

Tror du att det har en avskräckande effekt?

- De flesta jag känner som opererat sig står för det, dessutom är det omöjligt att dölja att man förstorat brösten. Jag har svårt att se fördelarna med ett sånt här register. Det skulle väl vara för dokusåpa-producenterna, i såna fall, säger Annika Sundbaum-Melin.

Ett tillfälligt register möjligt i Sverige

På Socialstyrelsen är man tveksam till det hela.

– Min personliga uppfattning är att vi ska ha så få separata register som möjligt, säger Måns Rosén som jobbar med registerfrågor.

Däremot utreder man på medicinsk-tekniska avdelningen möjligheten att utveckla EU:s förslag. Det skulle innebära att data om bröstoperationer registrerades tillfälligt för att förebygga biverkningar och minimera risker.

– Det låter okej. Att däremot registrera kvinnor med förstorade bröst bara för sakens skull, eller för att kunna använda informationen kommersiellt är inte okej. Att operera brösten är var kvinnas ensak, säger Hannah Graaf.

EU diskuterar även att införa en 18-årsgräns för bröstförstoring. Det förslaget får dock godkänt av både Annika Sundbaum-Melin och Jenny Hägglöf.

– Så man inte gör saker i ungdomens panik, säger Annika Sundbaum-Melin.

Hanna Blanksvärd