Toppmodellen Vendela: ”Jag vill rädda barn undan krig”

Fotomodellen och Unicef-ambassadören Vendela Kirsebom är i Stockholm för att hjälpa östeuropeiska barn

RELATIONER

I dag är toppmodellen Vendela Kirsebom i Stockholm för att hjälpa barn i Östeuropa. Hon är internationell ambassadör för Unicef, som har konferensen ”Säg ja till barn”.

– Sverige var en otroligt bra miljö att växa upp i. Nu vill jag ge någonting tillbaka, säger Vendela Kirsebom.

Foto: rickard kilström, niclas hammarström
Tvåbarnsmamman Vendela Kirsebom har dragit ner på modellandet: – En del av vårt budskap handlar om att främst ta hand om våra egna barn, så nu är jag hemma mycket mer, säger hon.

”Säg ja till barn” är en internationell Unicef-konferens som koncentrerar sig på att hjälpa barn i Östeuropa.

– Vi vill få människor att jobba tillsammans för barns rättigheter, hjälpa barn undan krig, se till att de får gå i skolan och att rädda dem från att bli blir utnyttjade eller slagna, bland mycket annat.

Varför jobbar du med de här frågorna?

– Min mamma var med i Amnesty och mormor i Rädda barnen, så jag är uppvuxen med en tradition att hjälpa till. Sen har jag har alltid varit medveten om att Sverige är en bra miljö att växa upp i, men att inte alla barn har det lika bra. Jag vill ge någonting tillbaka. Jag tror också att det är lättare för folk att ta till sig vårt budskap om en kändis för fram det i stället för en politiker, som lovar en massa men ingenting gör.

Du är tvåbarnsmamma och fotomodell. Hinner du med allt?

– Förut jobbade jag sju dagar i veckan, men nu tycker jag att det är viktigt att vara hemma. En stor del av vårt budskap går ju ut på att man främst ska ta vara på sina egna barn. Men jag gör fortfarande en del reklamfilmer, sen har jag skrivit en bok om hur stressigt det är att kombinera mammarollen med yrkesrollen, att amma och vara trött samtidigt som man måste se bra ut.

Förra året tjänade du 22 miljoner kronor. Vad gör du för pengarna?

– Investerar, det jag tjänar nu ska ju räcka hela livet. Att vara modell är ju som att vara idrottsman: man tjänar bra under en intensiv period, sen tar det slut.

Vad önskar du dig mest just nu?

– Naturligtvis sol i sommar. Möjligen låter det banalt, men jag hoppas också att något gott kommer ur den här konferensen och att vi får människor att prata om de här frågorna.

Hanna Blanksvärd