Unga kvinnor hotas via sms

Få polisanmäler de anonyma trakasserierna i mobilen

RELATIONER

"Hora."

"Jag ska döda dig."

Så hotas och förnedras allt fler svenska kvinnor via anonyma sms-meddelanden. Tonårstjejerna är värst drabbade.

Foto: BJöRN WANHATALO
Hot via sms drabbar främst tonårsflickor.

Hot eller sexuellt ofredande via sms blir allt vanligare, men få anmäler trakasserierna.

- Det är hot i ny tappning, och det ska man inte ta lätt på, säger Jan-Olov Johansson, kommissarie vid IT-brottsroteln.

Det var när den sydafrikanska sajten MTN för några år sedan erbjöd möjligheten att skicka sms gratis som perversa meddelanden och hot satte fart. Nu finns flera liknande sajter. Det är enkelt att spåra från vilken dator meddelandet skickats, men svårare att veta vem som suttit vid tangentbordet.

- Ju noggrannare internetkaféer och biblioteken är med inloggningsförfarandet desto lättare är det att se vem som suttit vid datorn, säger Jan-Olov Johansson.

Sms som skickas från en annan mobiltelefon kan vara svårare att spåra, framför allt om det är en telefon med betalkort. Det senaste halvåret har polisen i exempelvis Kungsbacka sett en ökning av antalet anmälningar av hot och ofredande skickade via sms. Det är mest tonårsflickor som drabbas. "Hora" och "Jag skall döda dig" är de vanligaste meddelandena.

En förklaring till att så få anmäler kan vara att många ser det som ett grovt skämt. Håkan Sjöström, chef vid Telia i Sundsvall, säger att han sett en viss ökning i antalet anmälningar. Han tror att det finns ett stort mörkertal. Ännu finns ingen statistik på området.

- Det här är svårt att förhindra för det är ju samma sak som ett brev som kommer med posten, säger han.

Håkan Sjöström samarbetar med polisen när det gäller att spåra den här typen av hot. Han vill däremot inte berätta hur det går till.

Rent tekniskt skulle sms:en gå att hindra, men det är komplicerat.

- Man kan ställa in en särskild ringsignal om det kommer från samma person upprepade gånger. Det skulle nog gå att finna några andra spärrar också, men det är sannolikt en kostnadsfråga hos mobilföretagen, säger Jan-Olov Johansson, IT-brottsroteln.

Ericsson meddelar att det inte finns någon spärr som hindrar ovälkomna meddelanden från att komma in i telefonen, och att man inte har några planer på att utveckla en sådan.

Nokia har inte heller en sådan service på gång och tror inte att det är möjligt.

- Vi som tillverkar styr inte över informationen som skickas, säger Thomas Jönsson, skandinavisk informationschef för Nokia.

FAKTA/Så gör du om du får ett kränkande sms

Ulrika Nandra