Susanna Popova: Rumpor vinner över kycklingpajer

RELATIONER

Författaren Lars Gustafsson har skrivit om de två nationernas Europa. Med det menar han att i många europeiska länder lever två verkligheter sida vid sida. Dessutom växer bara klyftan mellan dem.

I helgen syntes de två svenska nationerna ovanligt tydligt. På tv-bilder visades de som valt att reagera på den amerikanske presidenten Bushs besök genom att visa rumpan. För honom. Andra ungdomar, i huvor, slog ner en tv-reporter medan några, mer teater- och sambaintresserade, var så säkra på att de visste precis hur Bush borde läxas upp så de gjorde det i direktsändning.

Samtidigt, fast på en helt annan, mental, plats, intervjuades boende i området utanför Göteborg där Bush konferensade. En av dem talade om att hon lagat lite mat ifall det till äventyrs var så att presidenten skulle vilja stanna till och äta en bit... kycklingpaj, sade hon och log självironiskt rakt in i kameran. En annan förklarade att det var en stor dag eftersom hon kanske skulle se en skymt av George Bush medan en äldre man sade att han tyckte det var en stor dag för hela Sverige. Medan han talade upptäckte han att han hade mössan på sig varpå han tog av den framför kameran.

I det nya Europa kommer de båda svenska nationerna att bli än tydligare. Det är nämligen svårt att påstå att en av nationerna borde upphöra.

Men den risk som finns är att en av nationerna ändå kommer att ta över och som de flesta nog räknat ut - det kommer att bli den mediesmartaste som vinner. Rumpor vinner över kycklingpajer.

Men kanske bara kortsiktigt

ändå. För många tycker bättre om doften av Barnängens, än om den av ruttna tomater. Det är fortfarande något speciellt med innerliga människor, snarare än trendiga typer - också i det nya Europa.