Kims mamma kan inte kramas

Handikappade Eva Almberg: När jag skaffade barn började folk prata bakom min rygg

RELATIONER

Kan man vara mamma utan att kunna lyfta sitt barn?

Kan man vara mamma utan att kunna hålla i en sked och mata sitt barn?

Kan man vara mamma utan att kunna byta blöjor på sitt barn?

Eva Almberg kan.

Foto: Krister Hansson
Gungor och karuseller. Det är ingen lek att åka till Folkets park. Kim är jättetrött men kul var det. Eva och Lars erbjöds fosterdiagnostik men tackade bestämt nej. "Om min mamma hade tagit det hade jag inte funnits men jag lever ett bra liv. Det tycker både jag och min omgivning", säger Eva.

Eva och Lars tyckte att det gick trögt att skaffa barn och sökte hjälp.

Läkaren gick i taket. De borde ha förvarnat om att Eva satt i rullstol - och någon konstbefruktning var det inte tal om.

Eva och Lars blev med barn alldeles på egen hand och gick till gynekologen.

- Är det ett önskat barn? Hur ska detta gå? undrade hon.

Eva och Lars blev skickade till specialistmödravården.

- Ja, nu är det ju som det är, suckade läkaren där.

Då blev Lars förbannad.

- Hallå, vi är rätt glada. Tala inte hela tiden om för oss hur jobbigt allting ska bli.

Eva Almberg har muskelaftrofi sedan födseln. Hon är väldigt svag i musklerna men kan ta sig fram med sin rullstol. Känslen påverkas inte alls.

Eva blir särbehandlad på grund av sitt funktionshinder. Antingen behandlar folk henne som mindre vetande eller så jublar de över minsta småsak hon kan göra "trots att hon sitter i rullstol".

Eva är van och har åtskilligt med skinn på näsan men vissa kommentarer har tagit henne hårt.

- Jag blir nästan mer förvånad om jag blir bemött utan fördomar men det var jobbigt att redan från början bli ifrågasatt som förälder, säger hon.

Nu har Kim klättrat upp i Evas knä och det är inget snack om vem som är mamma. Hon försöker genast nappa åt sig hennes glasögon men Evas assistent räddar dem som så många gånger förut.

- Det är intressant att föräldrar med funktionshinder väcker sådana känslor, säger Eva. Förutom läkarna så är det ingen som sagt något till mig direkt men det pratas en del bakom min rygg.

Det kan vara sådant som att det är olämpligt att låta funktionshindrade ha barn och att det nog kostar en massa pengar.

Eva har inte bett om extra assistans sedan hon fick Kim. Andra behöver det men har svårt att få förståelse från myndigheterna.

Är barn en rättighet oavsett vad det kostar?

- När assistansreformen infördes talades det om att det var för att funktionshindrade skulle få goda levnadsvillkor - och barn tillhör att ha goda levnadsvillkor, säger Eva.

- Man är farligt ute om man ska börja bedöma vilka som klarar av att ha barn. Ska man också börja ha åsikter om vilka som behöver komma ut på stan. I slutändan vore det ju billigast för samhället att ta livet av alla med funktionshinder.

Kim har under tiden hasat ned på golvet och är nu tillbaka med en pekbok. Hon har hittat en fin gris och det är mamma som ska titta och ingen annan.

FAKTA/Vill du veta mer?

Familjen Almberg

Jon Hansson