Porrmissbrukaren: det har blivit ett tvång

Peter, 25: nätporren har tagit över mitt liv. Att slå på datorn är det första jag gör när jag vaknat

RELATIONER

Nätporr finns ständigt i Peters liv: på morgonen, under arbetstid fram till klockan tolv på natten. Att samla porrbilder har blivit ett tvång, en livsuppgift.

– Det känns för jävligt, jag kan inte sluta, säger han.

Nu fruktar han att hans sambo ska lämna honom.

Foto: niclas hammarström

Peter är porrmissbrukare. Under dygnets vakna timmar sitter han oavbrutet uppkopplad och laddar hem sexbilder. Målet är en komplett samling, ett perfekt arkiv.

– Jag måste hela tiden få tag på de nyaste bilderna. Det är svårt att förklara, men det känns som ett tvång. Jag sitter precis som en ekorre och samlar och sorterar för mig själv, fast jag vet att jag aldrig kommer bli klar.

Han har runt 100 cd-skivor med porrbilder- och filmer som han hittat på internet. När han inte letar nya bilder, lägger han upp sina egna i en databas så att andra kan ta hem dem till sina datorer. Ekonomiskt innebär det inget problem, eftersom han har bredbandsuppkoppling och får bilderna genom att prenumerera på en mejlinglista som är gratis. Under en period fick han omkring 1000 bilder om dagen i sin mejl.

Peter berättar att det handlar om stolthet, att kunna visa upp sin samling för både sig själv och för andra. Men det har gått för långt:

– Det har tagit över mitt liv. Att slå på datorn är det första jag gör när jag vaknat. Så länge jag sköter det diskret kan jag sitta med det på jobbet, eftersom jag arbetar med internetsupport. Den enda gången jag slår av datorn är när min sambo kommer hem, fast ibland surfar jag då också, säger han.

Att relationen med sambon har börjat vackla är huvudskälet till varför han vill sluta. Hon börjar tröttna på hans surfande, och det blir ofta bråk.

– Hon vet att jag tittar på porrbilder, men förstår nog inte hur mycket. Eftersom jag är mycket bättre på datorer än hon kan jag gömma undan bilderna. Jag har högskoleutbildning och brukar försvara mig med att jag vidareutbildar mig genom att surfa.

Tycker du att du är otrogen?

– Både ja och nej. När jag hittar en bild jag tycker mycket om gör jag det. Då får jag så dåligt samvete att jag måste stänga av.

Han önskar att han kunde lägga mer tid på att umgås med sin sambo. Peter förmår sig aldrig lämna datorn för att hjälpa till att städa, sexlivet blir allt sämre.

– Klart hon tycker att det är jobbigt att jag kollar på andra kvinnor. Det känns förjävligt, men jag kan inte sluta. Jag ramlar alltid tillbaka. Var man än surfar någonstans dyker ju en porrsajt upp, eftersom de lägger in sökord på sidorna som egentligen inte har med sex att göra. Jag försöker, men det är inte så lätt att komma undan.

Peter tror att sexmissbruk är vanligare än vad folk tror.

– Med tanke på hur många som distribuerar porrbilder på internet är det nog väldigt utbrett. Men pornografiberoende är ett problem man inte talar om.

Han funderar ändå på att ringa Mansjourens stödtelefon för sexmissbrukare.

– Jag tänkte kolla vad det har för råd. Annars kommer jag att förlora min tjej, och det vill jag inte, säger han.

Fotnot: namnet Peter är fingerat.

Hanna Blanksvärd

ARTIKELN HANDLAR OM