– Jag faller lätt i gråt över tangenterna

Jan Guillou berörs av sitt författande, men längtar efter att skriva vanligt igen

RELATIONER

Nu sätter Jan Guillou punkt. Stockholms grundare Birger Jarl avslutar succéserien om tempelriddaren Arn Magnusson i hans nyutkomna bok.

– Medeltiden är språkligt jobbig. Jag längtar efter att skriva vanligt igen, säger han.

Foto: Rikard Laving
Jan Guillous framgångsrecept för att bli en bestsellerförfattare: ”Man ska ha levt länge, känna många olika sorters personer och ha övat sig mycket i att skriva.”  

Senaste boken ”Arvet efter Arn” skulle inte ha skrivits. Men när Jan Guillou kom till sista sidan i Arntrilogin började han fundera över sonsonen Birger Jarl. Nyfikenheten tog honom till Kungliga biblioteket för att söka svar bland hundratals doktorsavhandlingar.

– Men det fanns inte en enda! Första gången Birger Jarl omnämns är år 1248, då är han i femtioårsåldern och redan en fullfjädrad statsman. Det saknas material om honom innan dess.

Ett drömläge för en historisk författare som kan fylla historiens hål med gissningar, en mardröm för en historiker som måste veta och belägga med fakta.

– Jag har lyckats gissa rätt bra, säger han och ger med ett förnöjt leende exempel på när historieforskarna gett hans sluga gissningar rätt.

Man slås av två saker om mannen och myten Jan Guillou: han är otroligt påläst och kunnig om det medeltida Sverige han nu skildrat i fyra böcker och han älskar att ha rätt. Machomyten Guillou besannas av jakttroféerna som pryder våningen på Östermalm i Stockholm. Mest imponerande är isbjörnsfällen som nästan tar upp halva golvet i ett av rummen. Ett fridlyst djur som Guillou har fällt själv, givetvis. När äventyraren Göran Kropp gjorde detsamma i självförsvar utbröt rena isbjörnskriget i medierna. Guillou kallade Kropp för tjuvjägare och anmäldes till JK för förtal, men friades.

En mjukare sida av Jan Guillou framträder när han med inlevelse pratar om medeltiden och människorna i sina böcker, hur han berörs av gestalterna han skapar.

– Jag faller lätt i gråt över tangenterna.

Den man han nu har försökt ge en sann bild av, Birger Jarl, är en hård och hänsynslös man vars makt byggdes på giftermålspolitik, allianser med kyrkan och massavrättningar. Men han är också intelligent och lärd. En politiker av europeiskt mått som drivs av sitt löfte till farfadern Arn: att ena riket och grunda Stockholm.

– Han var en framtidsman. En kraftfull visionär som såg 600 år framåt i tiden, säger Jan Guillou och syftar på fridslagarna Birger Jarl lät instifta.

Förutom kvinnofridslagen såg Birger Jarl också till att införa delad arvsrätt mellan söner och döttrar. Han fostrades av en stark kvinna, modern Ingrid Ylva. Men att kalla honom feminist vore fel.

– Det var ett av mina grubbel. Med kvinnofrid tänker man på Margareta Winberg, en hygglig person med demokratisk läggning. För Birger Jarl var det något som hängde ihop med de andra lagarna om hemfrid och kyrkofrid för att få slut på blodshämnd. Kvinnorov var på den här tiden det vanligaste upphovet till vendettor.

Kvinnorna var viktiga i 1200-talets Sverige och i ”Arvet efter Arn” får de stort utrymme. De är starka, självständiga och har makt.

– I Hamiltonböckerna hade inte kvinnorna någon vettig funktion: därför är det kul att kunna göra intressanta kvinnor nu.

Förutom att Jan Guillou blivit en folkbildare med böckerna om Arn kan han också lägga till epitetet turistambassadör. För turismen blomstrar i trakterna kring Varnhem tack vare hans tempelriddare. Det ordnas bussresor i Arns fotspår, startas caféer, trycks broschyrer och besökarantalet bara stiger.

– Fantastiskt! Det var omöjligt att förutse att det skulle bli den effekten. Men jag hade tur med tajmingen. Intresset för medeltiden har ökat i hela landet. Förra sommaren deltog jag i Visbys medeltidsvecka. Jag var den enda som gick klädd i vanliga kläder. I år ska jag komma i blå folkungamantel med tre röda skriftpennor på.

Trots att det är slutskrivet om riddare tänker inte Guillou lämna den svenska historien. Hans nya projekt tar avstamp i 1600-talets häxprocesser med Urban Hjärne i hjälterollen. Men först ska tre meter böcker om medeltiden städas undan i bokhyllan.

FAKTA/Jan Guillou

Tre svar från Jan Guillou från Jan

Jan Guillous boktips till...

Katarina Lagerwall