Ingalill Mosanders boktips

RELATIONER

Prismas stora bok om hälsa

av David Peter

ca 353 kr

Enkel, pedagogisk och klok. Ett medicinskt uppslagsverk, som man inte behöver ha några som helst förkunskaper för att begripa. Mycket handlar om hur man ska hålla sig frisk och vi har hört det förut : mer motion, mindre socker och fett, avspänning och balans i tillvaron. Själv är jag mer intresserad av de kapitel som behandlar våra vanligaste sjukdomar och krämpor, varför de uppstår och vad man kan göra åt dem. Boken är rikt illustrerad med instruktiva bilder och tabeller.

Örtteer, hälsodrycker och huskurer

av Lisbeth Ahlmark

Prisma

ca 195 kr

Kamomill dämpar inflammationer, motverkar smärtor i mage och tarm, är bra vid magsår, har antibakteriell verkan och hjälper till med läkning av sår. Dessutom är den god att dricka. Kamomill är bara en av alla de örter som beskrivs

i denna faktaspäckade handbok. Vi får lära oss hur man odlar, skördar, torkar och förvarar örter, tips om vilka som hjälper mot vad, recept på olika teblandningar. Ett avkopplande semesternöje, lika möjligt att utöva på balkongen som i egna täppan.

Cigarettflickan

av Carol Wolper

BonnierPocket

ca 59 kr

Är du 28 år, vill gifta dig och ha barn? Var glad att du inte bor i Hollywood! En underhållande, skarpsynt och hjärtskärande roman om en kvinnlig manusförfattare på jakt after Den Stora Kärleken. Hon skriver tuffa aktionmanus och de män hon förälskar sig i har flickvänner som är mycket vackra och mycket unga. Den värld hon målar upp präglas av tillfälliga förbindelser, svikna löften och stenhård gradering på statuslistorna. Språket är rakt, rappt och roligt.

Död och lite kärlek

av Alexandra Marinina

Wahlström & Widstrand

ca 282 kr

Anastasia Kamenskaja är kriminalkommissarie vid Moskvapolisens våldsrotel. Hon är intelligent, framgångsrik och avskyr hushållsarbete, något hennes man istället utför med stor framgång. Denna kombination har gjort henne högt älskad av sina 20 miljoner läsare, av vilka de flesta är kvinnor. Det intressanta för en läsekrets i västvärlden är inte så mycket den mordhistoria som rullas upp utan den inträngande bild man får av Ryssland med ökande klassklyftor och brottslighet.

Tärningsspelaren

av Luke Rhinehart

Natur och Kultur

ca 59 kr

”Livet är öar av extas i en ocean av leda, och när man uppnått trettioårsåldern ser man sällan land.” Orden uttalas av en amerikansk, välbeställd psykolog med hustru, två barn och praktik på Manhattan. Han har gripits av meningslöshet och av en tillfällighet börjar han låta sitt handlande bestämmas av tärningen. Resultatet av hans första kast är att han tvingar sig att våldta en kollegas fru. Och sedan blir det bara värre. En rasande rolig, anarkistisk kultbok från 70-talet.

ARTIKELN HANDLAR OM