Vem ska ärva din hund?

Danska hundägare skriver in i testamentet vem som ska överta hunden

1 av 4 | Foto: Fredrik Hjerling
Lasse Bengtsson, journalist, har med hunden Wilma i Nyhetsmorgon på tv4 på lördagar.
RELATIONER

Danska hundägare skriver in sina husdjur i testamentet. I Sverige räcker det med ett brev för samma service.

– Det är bättre. Om vi inte kan ordna ett hem för husdjuret har vi lovat för mycket, säger Britta Lindström, ordförande för Riksorganisationen Djurens vänner.

I Danmark har Dyrenes Beskyttelse slutit ett avtal med räddningstjänsten Falck som ofta är på plats vid dödsfall. Falck tar hand om den avlidnes husdjur och transporterar det till ett pensionat och där får det bo tills föreningen hittat ett hem åt det.

Idén har fått stort genomslag, men på Djurens vänner i Sverige finns inga planer på samma sak. Omhändertagandet sker på samma sätt, men utan att kontrakt skrivits. Är djuret gammalt eller sjukt så skickas det till veterinär för avlivning.

– Många äldre och ensamma hör av sig när de blir dåliga och känner oro för att djuret inte ska tas om hand när de själva inte kan sörja för det, säger Britt Lindström.

En del människor skriver brev till organisationen för att försäkra sig om att husdjuret kommer i bra händer.

– Då vet vi vem det gäller när sjukvården eller anhöriga hör av sig.

Djurtestamente är ändå inte en idé som Britt Lindström tror på. Det kan vara svårt att hitta ett hem för gamla och sjuka hundar därför vill föreningen inte ge ett löfte om att skaffa en ny ägare.

I Danmark har de 40 000 medlemmarna i Dyrenes Beskyttelse erbjudits att teckna testamentet. Priset för tjänsten är 120 danska kronor (cirka 150 svenska kronor).

I Sverige finns 14 000–15 000 medlemmar. Medlemspriset är 100 kronor och då ingår omhändertagandet av husdjuret vid dödsfall.

Vem ska ärva din hund?

Ulrika Nandra