Kvinnor – ryt till mot orättvisa försäkringar

RELATIONER

Ska vi bojkotta våra ojämlika försäkringsbolag? Inte nog med att de sysslar med ren diskriminering – det sker i smyg också! Få kvinnor vet ens om att de missgynnas. Några exempel: En man och en kvinna har exakt samma inkomst och pensionssparar precis samma summa varje månad. Ändå kommer mannen att få ut mer per månad den dag han pensioneras. Varför? Jo, enligt statistiken lever kvinnor i snitt längre än män. Försäkringsbolagen är rädda att de seglivade kvinnorna ska bli för dyra i längden, därför portioneras en mindre summa ut per månad.

Nästa exempel: Kvinnor som vill teckna en privat sjukförsäkring får betala en högre premie än män med motiveringen att kvinnor rent statistiskt är krassligare än män.

Men är det verkligen diskriminering att luta sig mot statistik och verklighet? Är inte detta en rimlig konsekvens av att kvinnorna är dyrare att försäkra? Problemet är att statistiken bara används när kvinnorna missgynnas. När männen är de dyra försäkringskunderna särbehandlas de inte. Rent statistiskt borde mäns bil-, motorcykel- och båtförsäkringar vara dyrare. Män krockar oftare, ändå ser vi inga lägre kvinnopremier.

Skulle systemet dras in absurdum skulle vi kanske rent av ha en extra mansskatt? Det är mest män som slår, förstör, stjäl, drabbas av dyra hjärtpro- blem, fifflar med ekonomin...

Nej, jag är inte för en sådan ordning. Däremot måste vi ha ett system som inte konsekvent missgynnar det ena könet, det går inte att luta sig mot statistiken i när det gäller premier för ena könet men inte för det andra. Dessutom är skillnaden ofta mer individuell än könsbunden och lär bli det än mer i framtiden.

Det är dags för oss kvinnor att ryta till mot försäkringsbolagen! Vad sägs om en bojkott?