Britter kan fortsätta slå barn på stjärten

Enligt nytt förslag får aga bara ske i "kärleksfull miljö"

1 av 2 | Foto: FREDRIK HJERLING
Så sent som i slutet av förra året blev det tillåtet för dagmammor i England att slå de barn de har hand om - bara föräldrarna givit sin skriftliga tillåtelse.
RELATIONER

Förbjud barnaga i hela EU.

Det kravet riktade Rädda Barnen mot EU vid barnens eget toppmöte i Göteborg för en dryg vecka sedan.

Men i England finns inga planer på att hindra vuxna att slå barn.

Den enda inskränkningen man gör i en ny lag är att förbjuda tillhyggen när barn agas.

För tre år sedan drog en pojke sin pappa inför domstol. Pappan hade regelbundet slagit sonen med en käpp.

Den engelska domstolen friade pappan, men sonen gick vidare till Europadomstolen där pappan dömdes att betala 10 000 pund i skadestånd till pojken.

Europadomstolen passade också på att kritisera England för brott mot de mänskliga rättigheterna och bristande skydd för barnen.

Nu filar den engelska hälsoministern på en ny lag.

Men något totalförbud mot aga enligt svensk modell kommer det inte att bli. Politikerna har hela tiden varit noga med att poängtera att föräldrar absolut inte ska förbjudas att slå sina barn, bara detta sker i en "kärleksfull miljö".

Och bara de inte använder tillhyggen som käppar eller tofflor. Lagen ska också, enligt lagförslaget, anvisa stjärten som enda godtagbara kroppsdel att slå på.

Engelsmännen ser inget fel i att föräldrar ger sina barn smisk, trots att ett barn i veckan dör på grund av att en vuxen utsatt det för övervåld. Man ser en stor skillnad mellan smisk som uppfostringsmetod och att använda våld. Självaste premiärministern Tony Blair har erkänt att han smiskat till sina barn, vilket han i och för sig säger att han ångrar.

Naturligtvis finns det organisationer som vill förbjuda aga, men de tycker att de kämpar i motvind.

- England i dag är som Sverige på femtiotalet, säger Peter Newell, som arbetar för "Children Are Unbeatable", en samlingsorganisation som skapades för ett par år sedan och som kämpar för ett totalförbud mot aga.

- Det finns ingen opinion mot aga, utan tvärtom värnar de flesta politiker om föräldrars rätt att få bestämma om de vill ge sina barn smisk.

På NSPCC, en av Englands största organisationer för barnens rätt, berättar Lucy Thorpe att kampen om ett totalstopp mot aga går vidare oavsett den allmänna opinionen.

- Vi bryr oss inte om att vi möter motstånd. I länder som exempelvis Sverige, var det egentligen få som tyckte att en lag mot aga behövdes. Först efter att lagen kom ändrades den allmänna opinionen. Vi tror att det blir precis likadant här. Förresten var det ju förut tillåtet att slå sin hustru, vilket ju verkar absurt i dag. Vi tycker att det är lika absurt att man slår sitt barn.

FAKTA/Länder som förbjudit barnaga

Malin Amathier