Är du en klimakterie- kärring?

Nu finns testet som kan hjälpa dig att söka hjälp i tid

RELATIONER

Blodsvallningar, humörsvängningar, tunna slemhinnor och benskörhet är de trista kännetecknen för klimakteriet. "Menus klimakterietest" är tänkt som ett snabbt svar när du undrar om turen kommit till dig.

Foto: Andreas Lundberg
Med det nya testet får man klimakteriet bekräftat och kan då söka hjälp hos en läkare.

- Förr har kvinnor tyst accepterat att klimakteriet medför vissa plågor, men ingen ska behöva ha problem i onödan. Med testet får man klimakteriet bekräftat och kan söka hjälp hos läkare, säger Bertil Sundberg på Dharmatest som tagit fram teststickan.

- Tanken med testet är att man kan få svar på ett tidigt stadium, innan besvären blivit så påtagliga att man känner sig tvungen att gå till läkare. På så vis kan man häva dem med exempelvis östrogen, säger Bertil Sundberg.

"Menus klimakterietest" fungerar precis som ett graviditetstest - du kissar på en sticka och får svar inom tio minuter. Om strecket i testrutan lyser blått ska du göra samma test än en gång inom en vecka. Visar det samma resultat är det högst troligt att du kommit i klimakteriet.

De kvinnor som har problem med svettningar i klimakteriet söker självmant hjälp hos gynekolog, får hormoner och går på kontroller. För dem är testet poänglöst, menar gynekolog Greta Edelstam på Södersjukhuset.

- Men jag kan tänka mig att man med det här testet fångar upp en grupp kvinnor som annars inte skulle bry sig om att gå till gynekologen eftersom de inte har några symptom. Testet kan få dem att inse att de inte har någon egen hormonell produktion längre.

Greta Edelstam förordar hormonbehandling framför allt med tanke på hur många kvinnor som drabbas av benskörhet och svåra frakturer när de blir äldre.

- Jag tycker att det är varje kvinnas rätt att ha ett hormonellt fullödigt liv. Vissa kallar det våld mot naturen, men för ett par hundra år sedan levde kvinnor lika länge som deras äggstockar var produktiva. I dag blir kvinnor dubbelt så gamla och är det då rimligt att de ska leva ett hormonfattigt liv med urkalkad benstomme i 50 år?

Intresset måste komma från patientens sida, hormoner är inget läkaren ska pracka på patienten. Fortfarande är det ju så att det finns ett litet frågetecken vad gäller långvarig hormonbehandling och bröstcancer.

- Med det här testet kan kvinnan upptäcka att hon har ett hormonellt bortfall innan hon är 68 och har hamnat på ortopedmottagningen med en höftfraktur, säger Greta Edelstam.

FAKTA/ Här hittar du testet

Sara Gemzell