- Vår oro tas inte på allvar

RELATIONER

"Stressande nog vara storstadsbo, ge oss mera BB-ro"

De slagorden skanderade Avantgarde, unga socialistiska feminister, på Sergels torg i Stockholm i går.

Foto: Pär Johansson
Camilla Buzaglo ledde Avantgardes protest mot BB-krisen på Sergels torg i Stockholm i går – utklädd till barnmorska.

Magdalena Andersson är Avantgardemedlem och ska föda sitt andra barn i augusti i BB-krisens Stockholm.

- Kvinnornas oro tas inte på allvar. Kristdemokraten Stig Nyman sade i tidningen i går att han känner sig lugn inför sommaren beträffande BB-situationen. Jag kommer inte att få en lika lugn sommar kan jag säga.

- Den borgerliga majoriteten sätter ideologi före säkerhet. Jag kräver inte att vara garanterad plats på ett visst sjukhus. Men jag kräver att ha rätt att föda i Stockholmsområdet, säger Magdalena Andersson.

"Borgarna väljer att sänka skatten istället för att fixa nya förlossningsplatser - skattesänkningen på 1,2 miljarder kronor hade kunnat ge 66 000 förlossningsplatser" skriver Avantgarde i sitt flygblad.

- De 7 000 nya förlossningsplatser som landstinget utlovat för en vecka sedan kommer väl sent. De kunde ju ha planerat det bättre eftersom kvinnorna är gravida i nio månader innan förlossningen, säger Monica Lövström, ordförande för Avantgarde.

Landstingsråd Stig Nyman (kd) protesterar mot påståendet att den borgerliga majoriteten sätter privatisering före kvinnors säkerhet.

- Det är inget annat än lögn och politisk propaganda. Anledningen till att vi har haft problem är att Avantgardes partivänner i landstinget tog ett beslut 1996 om att lägga ner två välfungerande förlossningskliniker.

- Möjligen har platsbristen kunnat lösas något år tidigare om vi varit mer förutseende och ännu tuffare i en svårt trängd ekonomi. Men praktiska skäl som tillgång på personal har bromsat tempot. Det har också att göra med sjukhusens ekonomiska ersättningssystem, som vi ändrat sedan årsskiftet, för att förlossningsklinikerna ska våga anställa mer personal.

Sara Gemzell