Hackare slog till mot porrsurfare

RELATIONER

”Jag ser vad du gör. Du tittar på porr. Sluta med det”

Texten dök en kväll upp på amerikanen Daniel Siebergs skärm.

Den moraliske hackaren hade slagit till.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
"Jag ser vad du gör. Du tittar på porr. Sluta med det." Det var den moraliske hackarens budskap.

Hackare som bryter sig in på servrar och datorer för att driva med ägaren, eller visa på den dåliga säkerheten finns det gott om. Men det finns också de som har moraliska synpunkter på vad du som privatperson håller på med framför datorn.

Daniel Sieberg är en amerikansk journalist som enligt egen utsaga gick in på en porrplats när han gjorde research för en uppsats. Plötsligt ploppar ett foto upp på skärmen som han inte kan klicka bort. I stället kommer fler meddelanden upp på skärmen.

"Jag kommer att radera din hårddisk om du inte slutar att titta på den här smörjan" uppmanade en liten dialogruta, berättar Daniel i en artikel på den amerikanska webbplatsen salon.com. För att visa sin makt vände hackaren bilden på Daniels skärm upp och ner och sände över en ljudfil till den förskrämde mannen. Där berättade han att han är en vänlig hackare från Australien och allt han vill är att Daniel ska vara en snäll pojke och sluta titta på snuskiga bilder.

I dag har Daniel fem anti-hackersprogram på sin dator.

- Det känns ändå hela tiden som jag behöver mer. Jag är värre än killen som bär tre kondomer, skriver han.

I Aftonbladets nättidning svarade i förra veckan 60 000 personer på nätfrågan "Besöker du porrsajter?" Drygt 55 procent av männen surfade ofta eller ibland på porrsajter och över 30 procent av kvinnorna. För dem är det kanske bäst att se upp så de inte får en påhälsning av en pryd hacker med synpunkter på deras aktiviteter.

Christina Larsson