Glesbygden lockar med hjälp åt barnlösa

Först ut är Strömsund som ger bidrag till adoption och gratis provrörs-
befruktning

RELATIONER

Glesbygden har hittat ett vapen mot de små födelsetalen: bidrag till konstgjord befruktning och adoption.

Först ut är Strömsund.

- För oss är varje liten själ som kommer till vår kommun ett plus, säger kommunalrådet Lennart Oscarsson (s).

Foto: Mikael Gustavsen
Två gratis chanser med provrörsbefruktning och 24000 kronor i bidrag till par som adoptera. Så ska Strömsunds kommun få fler invånare.

Sedan i mitten av april i fjol bjuder Strömsunds kommun i Jämtland som första kommun i landet på två gratis provrörsbefruktningar för par som inte kan få barn. Dessutom får par som vill adoptera 24 000 kronor.

1990 föddes 230 barn i Strömsund. År 2000 var siffran 110.

- Vi har många äldre i vår kommun och barnafödandet minskar ständigt. Vi tyckte att vi måste göra någonting, säger Lennart Oscarsson.

I Jämtlands län fanns i slutet av förra året 50 par

i kö för att få provrörsbefruktning, samtidigt som landstingets anslag bara räcker till behandling för sju till åtta par varje år. Det innebär flera års väntetid som i olyckliga fall leder till att mammorna hinner bli för gamla.

Bidraget är ett sätt att hjälpa par att snabbt få hjälp. Kommunen visste också att kostnaderna för att adoptera ökat kraftigt.

Hittills har ingen ansökt om bidrag för adoption, medan fjorton personer fått bidrag till provrörsbefruktningar. En av dem är Lena, 36.

- Jag tycker att det är ett bra initiativ av Strömsunds kommun. Kommunen tar ett stort ansvar för oss barnlösa. Fler kommuner borde ta det ansvaret.

Sedan en tidigare provrörsbefruktning som familjen själv betalade, har de en dotter på tre år. Deras två finansierade försök att få ett syskon har misslyckats. Nu hoppas Lena på att kommunen ska kunna betala även ett tredje försök eller att landstinget ska ge dem en chans att få ett syskon.

- Det behövs ju fler barn i Sverige.

Det nya bidraget har också gjort att personer som bor i andra kommuner hört av sig.

- Om det här kan tänkas få några att flytta hit är det kanon, tycker Lennart Oscarsson.

Flera andra kommuner har visat intresse för det nya bidraget. I Sollefteå finns ett liknade förslag och beslut tas i augusti.

Torgny Danielsson är ordförande i Statens nämnd för internationella adoptionsfrågor, NIA. Han är inte lika odelat positiv till bidraget:

- Det finns två sidor av det här. Det är självklart bra att det möjliggör för fler att få barn. Men jag tycker egentligen att bidragen borde gå via staten, så att inte den enskilda småkommunen med stor utflyttning och redan hårt ansträngd ekonomi drabbas.

Fotnot: Lena är ett fingerat namn.

FAKTA/ Barnlöshet

Christina Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM