Skönt att slippa bry sig om DN:s pekpinnar

RELATIONER

I bland undrar folk: Är det inte svårt att skriva krönikor? Att hitta något att skriva om?

Nää, säger jag då, oftast räcker det att läsa ett nummer av Dagens Nyheter.

Som i förrgår, då skrev DN:s ledarsida sin säkert tusende brandfackla om fastighetsskatten, och man förstår att Sverige är ett märkligt land. Riket är i stort sett helt befolkat av fattigpensionärer som bor i villor med taxeringsvärden över tre miljoner kronor, alltså hus i fyra-fem-milleklassen, och nu blir alla dessa arméer av utfattiga åldringar hemlösa för att finansministern Bosse Gluff-Gluff Ringholm vill ha det så.

Det är en ond värld vi lever i.

Och en uppfostrande!

På DN:s förstasida samma dag finns en hel artikel textreklam om en namngiven krog i Stockholm som fått en utmärkelse av engelska ölproducenter för att krogen säljer engelskt öl.

Det är en text som andas riktigt proppfet vi-vet-hur medelklass: än en gång får vi läsare veta att det är en sjudjävla skillnad på en svensk stor stark (visset) och något handpumpat i liten tunna från byhåla i Essex (fint).

Svenskarna måste lära sig dricka öl. På samma sätt som vi de senaste åren fått lära oss att äta (tex-mex och jok-wok), inreda hemmen (= köpa soffor att se på, inte sitta i) och trädgårdarna (=ställa en trebent korgstol i ett hörn och en kadmiumblå kruka i rabatten).

Men: nu till det fina i kråksången! Er krönikör går på semester, och en krönikör på semester slipper bekymra sig över alla dessa pekpinnar som hans morgontidning delar ut.

En krönikör på semester får ifred dricka svensk pilsner som är på tok för kyld, han får ha korgstolar på fyra ben, han får grilla falukorv och kotlett, ja han får till och med lägga cementplattor i trädgården.

Lär er ingenting i sommar!