- Tänk om masken kan lida?

Undersökning: mer än varannan svensk tror att masken har känslor

1 av 2
Aaaaaajjj! Släpp mig lös!
RELATIONER

En stilla sjö. Ett flöte som guppar.

Några abborrar på en klyka.

Det skulle kunna vara en perfekt sommardag - om det inte var för masken.

En del vägrar trä upp daggmaskarna på kroken för de är så äckliga att ta i. Andra tycker synd om dem - och om fiskarna.

Professor Nils Uddenberg forskar om vårt förhållande till naturen. I en ny undersökning har han låtit Sifo fråga 1 282 svenskar mellan 16 och 74 år om vad de tror om olika djurarters känslor och tankar.

Över hälften tror att daggmaskar kan lida. Ännu fler, nästan två av tre, anser att fiskar kan lida.

Det skulle kunna vara en förklaring till att många väljer bort metspöet för hängmattan eller bärkorgen.

De flesta anser att daggmaskar är rätt korkade men en av 25 anser att de kan tänka logiskt, en av åtta tror att daggmaskar kan planera och var 14:e tror att daggmaskar kan sörja och glädjas.

Debatten i dag handlar oftare om hur kor, grisar och hönor har det i djurfabrikerna än om daggmask på krok.

Tre av fyra i undersökningen tror att kor kan lida, till exempel under slakten. En av fem anser att Rosa kan tänka logiskt och planera.

Frågorna om logik och planering är intressanta eftersom de visar om man anser att ett djur har något som brukar kallas "självreflexivt medvetande". Det är förmågan att kunna föreställa sig själv i olika situationer.

Den australiensiske filosofen Peter Singer, som haft ett stort inflytande på djurrättsdebatten i Sverige, anser att en självreflexiv varelse också kan föreställa sig att den inte existerar och därmed känna rädsla för döden.

Om det är så skulle exempelvis kor kunna tänkas lida inte bara under själva slakten utan även vid tanken på att de ska dö.

Nils Uddenberg frågade dem som var med i undersökningen om de tyckte att "Människor och andra varelser har samma värde och samma rätt att leva".

Två av tre höll med om påståendet men när det var fråga om att avstå från kött på menyn eller från djurförsök inom vetenskapen var det betydligt färre som var med på noterna.

Bara var tionde av dem som ansåg att djur och människor var lika mycket värda kunde tänka sig att inte äta kött. Bara var fjärde tyckte att vi borde avstå från djurförsök.

Nils Uddenberg kallar det för det "utilitaristiska undantaget".

- Människor ansluter sig till principer som i och för sig uttrycker värderingar som de uppfattar som väsentliga, men är samtidigt beredda att göra undantag från dessa principer när konsekvenserna av att leva upp till dem blir alltför besvärande, skriver han.

Översatt till sommarsvenska betyder det att stekt abborre med nypotatis är så gott att vi blundar för maskarnas och fiskarnas lidande och eventuella dödsångest för att få oss själva ett skrovmål.

Och hur är det med potatisar? Kan de lida?

Källa: "Världsbild och mening" (Nya Doxa).

Jon Hansson