Jag blir GALEN!

Snart kommer filmen som visar hur vi hanterar vår vardagsilska

RELATIONER

Har du blivit så arg att du slagit ett hål i väggen?

Var lugn, du är inte ensam.

– I ”mellanmjölkens land” så är det inte okej att bli arg, men det är naturligt. Bilköer och en smörgås på golvet blir små hinder i vårt tidseffektiva samhälle, säger forskaren Ylva Elvin-Nowak.

I höst kommer filmen ”Tuppjuck” som visar svenskars vardagsilska.

Foto: Sara Ringström
Galen var ordet...

När filmaren Jesper Andersson påbörjade sin film var det främst myndigheter och barn som visade sig irritera människor intill bristningsgränsen. Att sitta i telefonkö och aldrig komma fram, att försöka få motsträviga barn till dagis är de vanligaste orsakerna till att allt briserar för många och inte sällan anledningen till att porslin landar i golvet eller att en knytnäve far i väggen.

Det är vanliga människors vardagsilska som det handlar om i filmen ”Tuppjuck”.

– Den handlar om livets små helveten man har i vardagen, som att sitta på posten och känna att man blir alldeles varm i ansiktet av irritation för att det tar så himla lång tid, men ingen säger något för vi svenskar är så rädda för att göra bort oss, säger Jesper Andersson.

Idén till filmen fick han när han höll på med ett annat projekt och kom i kontakt med en småbarnspappa.

Han hade några hål i väggen som han själv kallade ”tuppjuck”, utbrott till följd av vardagsilska.

När allt bara blir för mycket, när ingenting tycks gå vägen och när till och med mackan har vänt sig emot en, det är då den kommer, ”tuppjucken”.

Filmen har visats på skolor och har framkallat många skratt, inte minst över pinsamheten som ofta kommer efter utbrottet. Att kasta porslin eller att slå i väggen kan vara mycket effektivt. Bättre än att slå på en människa, men det finns andra metoder att ta till också, när det väl börjat koka.

– Ilska är reflexmässig, men att gå ut och springa verkar fungera på många. Hur arg man än blir får man inte skada någon. På så sätt är det bra med våra svenska lagom-koder, säger Ylva Elvin-Nowak, forskare vid psykologiska institutionen vid Stockholm universitet.

Hon tror att svenskar skulle må bättre av att visa sin ilska

i olika situationer.

Det är inte enkelt att veta hur, för fortfarande finns uppfattningen om att det är ofint att vara arg.

– Fortfarande så anses det okvinnligt att bli arg. Det finns en satkärringsstämpel.

I höst kommer filmen att visas på SVT och i vår kommer den eventuellt som biofilm.

Tre utbrott ur filmen ”Tuppjuck”

Ulrika Nandra