”Kommer min sommarflirt att hålla i höst?”

RELATIONER

Malena Ivarsson:

”Ett tecken är att man pratar om framtiden”

Foto: Andreas Lundberg
Att flirta på sommaren är härligt! Men vad händer sen? Finns känslorna kvar även under hösten?

 Ledig på solvarma klippor är det lätt att vara förälskad. Men att hålla kärleken vid liv i höstblåsten kan vara svårare.

Hur vet jag att min sommarflirt blir mer än en tillfällig fling?

Tecknen finns där. Du behöver bara lära dig att tyda dem.

– Ett tecken är att framtiden finns med. Man planerar hur man ska kunna träffas igen och har en vilja att få in den andre i sitt vardagsliv. Samtidigt går man inte för fort fram utan tar det lugnt och väntar in varann. Att dundra på med för stora framtidsplaner för tidigt kan mer tyda på egna behov än på riktig känsla för den andre, säger sexolog Malena Ivarsson.

Istället blir du långsamt en del av en annan persons vardag. Du blir invigd i hemliga drömmar, får nosa på tidigare erfarenheter och dela farhågor om förhållanden som spricker. Masken som täcker det privata faller av. Ni är intima med varandra. Nära.

Trots närheten på det mentala planet kan det bli problem på det fysiska. Den sexuella närheten kan tvärtom kompliceras av för starka känslor.

– Det är inte ovanligt att mannen, när han är intresserad av en kvinna, får problem att få erektion. Särskilt om han relativt nyligen brutit upp från en relation och nu börjar känna att det bränns igen. Kvinnor i sin tur kan ha svårt att få orgasm när känslan är för stark. Det kan uppstå en besvärlig situation men bara man har tålamod så löser det sig oftast med tiden, säger Malena.

6 tecken på att det är allvar

Jenny Arhammar