Kroppsspråket avslöjar om du vill ha en fortsättning

RELATIONER
Foto: Mats Strand
Kroppsspråket säger en hel del.

Genom omedvetna kroppssignaler och blickar svarar din partner dig på den outtalade frågan: blir det här något varaktigt eller inte?

Men den som önskar sig ett entydigt facit blir besviken.

– Kroppsspråket är högst individuellt. Alla har sin personliga dialekt och en gest betyder olika för olika personer. Uppmärksamhet är ett tydligt tecken för det kan man inte spela. Är man intresserad mentalt så är kroppen det också. Det som sker i huvudet syns i kroppen, säger skådespelare Erik Dahlkvist, föredragshållare och expert på kroppsspråk.

När intresset sedan fortsätter och till och med ökar i intensitet kan man hoppas på en fortsättning.

– I början är man mer orolig i kroppsspråket. Vill man ha något

varaktigt så är man mån om att hitta sig själv tillsammans med den här personen och blir lugnare i sitt språk,

säger Wiveca Dackerud som är skådespelare och föreläsare i kroppsspråk.

Närkontakten är det centrala i kroppsspråk som gäller kärlek. Man försöker vara nära med sin kropp, inte bara medvetet utan även omedvetet.

– Det finns en oskriven regel att de uttryck man har minst kontroll över, det är dem man lyssnar till mest. Hjärtklappning, rodnad och vidgade pupiller är typiska sådana uttryck, säger Erik Dahlkvist.

Vill man istället avsluta den korta romansen finns det gott om kroppsspråk som signalerar distans.

– Ofta är det motsägande signaler som att le med ansiktet men hålla kroppsligt avstånd. Även blicken säger mycket. Flyktiga blickar som inte möts är tecken på ointresse. Lär man sig tolka sin partners kroppsspråk så säger det mycket man inte visste. Kroppen läcker alltid ut känslor, säger Erik.

Hur vet man att semesterflirten håller?

Jenny Arhammar