– Gråten räddade mig efter våldtäkten

Ann, 52, fick hjälp av försäkringskassan att gå en ny rehabiliteringskurs för brottsoffer. Efter terapi och massage är hon nu redo att gå tillbaka till arbetet.

Foto: Thomas Johansson
Per Svensson ledde rehabiliteringskursen där Ann mötte kvinnor med samma erfarenheter av våldsbrott som hon själv har.
RELATIONER

En våldtäkt förändrade Anns liv. Hon blev deprimerad och vågade inte gå ut ensam.

Nu har Ann fått livslusten tillbaka genom en nystartad gruppterapi för brottsoffer.

– Vi grät och pratade hela tiden. Det var jobbiga men nyttiga dagar, säger hon.

Förra valborgsmässoaftonen blev Ann, 52, våldtagen på väg hem från en pub. En man bjöd henne på en spetsad öl som gjorde att hon förlorade medvetandet. Sedan våldtog han henne.

Efter våldtäkten förändrades livet för Ann. Hon blev sjukskriven från sitt arbete, fick sömnmedel och anti-depressiva tabletter och vågade inte gå ut ensam. En gång i veckan gick hon till brottsofferjouren i Göteborg för samtal. Där föreslog de att Ann skulle delta i en brottsofferrehabilitering.

– När jag fick erbjudandet vågade jag först inte åka dit men jag lät mig övertalas och det ångrar jag inte i dag.

I februari i år samlades Ann och nio andra kvinnor som utsatts för misshandel eller våldtäkt på Lundsbrunns kurort, strax utanför Skövde, för att ägna sig åt samtalsterapi, massage, bad, avslappningsövningar och meditation.

– Att få dela erfarenheter med människor som varit med om samma sak som man själv var värdefullt och kändes bra.

Efter tre dagar gjordes ett uppehåll på tio dagar innan gruppen återsamlades för en dags utvärdering. Under uppehållet fick deltagarna särskilda uppgifter som att ringa varandra och sina arbetsgivare.

– Det kändes svårt att ringa jobbet. Jag försökte gå tillbaka till jobbet tidigare i år men klarade inte av det. Då tappar man tron på sig själv ännu mer.

I dag känner sig Ann starkare och har börjat få tillbaka livslusten. Hon har fortfarande sömnproblem och är mörkrädd men har lättare för att gå ut ensam. Genom kursen har hon fått nya vänner som hon träffar regelbundet. Och i augusti ska Ann göra ett nytt försök med arbetsträning.

– Jag skulle aldrig ha varit där jag är i dag om jag inte hade gått kursen.

Fotnot: Ann heter egentligen något annat.

Katarina Lagerwall