Skriv tjejer, skriv!

Aftonbladet Kvinna ordnar tillsammans med Unicef en novelltävling för tjejer mellan 15 och 20 år. I juryn finns bland andra Joanna Rubin-Dranger som fått fin kritik för sin "Fröken Märkvärdig och karriären".

1 av 3
RELATIONER

Att få berätta och ifrågasätta sin omgivning.

Det är vad författandet handlar om för Joanna Rubin Dranger som sitter med i juryn för Kvinnas och Unicefs novelltävling.

- Många tjejer är vana vid att bli betraktade. Skrivandet blir en möjlighet att ta makten över sig själv och andra, säger Joanna Rubin Dranger.

Vad som gör att en text sticker ut och berör kan hon inte riktigt sätta fingret på.

- Det handlar mer om hur något berättas än vad som berättas. Det brukar surra till i kroppen när någon lyckat med att skapa en ny bild av en känsla eller stämning som redan finns beskriven i litteratur eller musik, säger Joanna Rubin Dranger.

Som illustratör har bild i kombination med text blivit Joannas självklara uttryckssätt. Just nu ligger hennes bok "Fröken Märkvärdig och Karriären" på boktoppens sjunde plats. En uppföljare till den uppskattade boken "Fröken Livrädd och kärleken".

Hon hoppas att tävlingen blir en plattform som unga tjejer kan ta avstamp i för att fortsätta utveckla sitt skrivande. Temat för novellerna är tjejer och makt. Det var bara några år sedan som Joanna själv kom i kontakt med begreppet feminism.

- Det är viktigt att kunna sin historia för att förstå dagens kamp för till exempel kvinnors rätt till lika lön. Jag hoppas att tävlingen kan göra tjejer uppmärksamma på att de lever i ett samhälle där de inte har samma förutsättningar som killar.

- Ta bara en sån sak som att det inte finns någon spelfilm om hur kvinnor i västvärlden fick rösträtt. De flesta av oss har sett filmer om motståndsrörelsen under andra världskriget eller om koncentrationslägren och på det sättet fått en känslomässig relation till händelserna. Men om kvinnornas historia vet människor nästan ingenting, säger Joanna Rubin Dranger.

Skriv om tjejer och makt!

Pernilla Nordström