Vad definierar en äkta kvinna? Att hon inte vrålar könsord?

RELATIONER

Det första skriket gjorde mig nästan döv. Aldrig hade jag trott att jag kunde skrika så högt och så länge. Att hela den där väldiga smärtan skulle komma ur mig som ett skrik där uppe och ett barn där nere."

En förlossningsbeskrivning. Korthuggen, klargörande men vacker. Lite senare i samma bok står det: "Julieta kom för att se honom och skänkte mig en sidensjal, vit med nyckelpigor på. Och en påse karameller. Hon sa, alla tänker bara på barnet och ingen kommer ihåg mamman."

Det slår mig att det kan vara sådana här skildringar som gör att man kallar vissa texter för kvinnolitteratur eller vissa författare för kvinnoförfattare.

Men vad är genuint kvinnligt i litteraturen? Kan man, om man tittar på böcker som saknar författarnamn, bedöma vad som är skrivet av en man och vad som är skrivet av en kvinna? Det visar sig i senaste numret av "Lyrikvännen" vara i princip omöjligt. Fem kritiker ska försöka avgöra vilket kön två texter har. Nästan alla går bet.

Vad definierar en äkta kvinna? Att hon föder och tar hand om barn, tvättar, diskar, städar och att hon inte knullar första kvällen, aldrig slåss eller vrålar könsord över nejden?

Arbetarlitteraturen är lika problematisk. Taskig bildning, låg lön, dåliga tänder, kollar bara på Loket och spelar bort sina pengar på Lotto. Är det en äkta arbetare? Definitioner blir ofta fördomsfulla och låser fast människor i förtryck. Det förtryck som är så lätt att se. Kvinnor och arbetarklass får inte samma möjligheter till professorstjänster, toppjobb i näringslivet eller litterära framgångar. Därför citerade jag inledningsvis en av Kataloniens mest storartade författare: Mercè Rodoreda. Boken heter Diamanttorget. Hade du hört talas om den?

Nej, det är kanske just det som är det genuint kvinnliga i litteraturen.