Här fick Estrella jobb direkt

Strömsund raggar nya invånare i Stockholms förorter - lockbetena är arbete och bostad

RELATIONER

På en månad fick Estrella Pizarro jobb och fin bostad.

Hon är en av de första som lämnade Stockholms betongförorter för de jämtländska fjällen tack vare Strömsunds värvningskampanj "Nybyggarland".

Estrella Pizarro och hennes söner nappade på glesbygdskommunen Strömsunds kampanj "Nybyggarland". "Det verkar som om de är spontant glada att vi flyttat hit. Det känns som om man gör en insats!" säger hon.

På 50 år har befolkningen

nära halverats och Strömsund tillhör i dag de norrländska kriskommunerna med stigande arbetslöshet. Det är i kampen mot de dystra utsikterna som kommunen nu driver informationskampanjer för företagare och välutbildade invandrare i Stockholmsförorterna.

Den första informationsdagen i Rinkeby för två månader sedan gav genast ett trettiotal seriösa jobbsökningar. En av dem som nappade och direkt fick jobb är undersköterskan Estrella Pizarro från Chile, som är hjärtligt trött på bostadsbristen och den kyliga stämning hon upplevt i Stockholm.

I mitten av april sökte hon jobb på Uddebo ålderdomshem och i maj flyttade familjen till en nyrenoverad fyrarummare mitt i stan.

Yngste sonen Carlos ska gå gymnasiet i Strömsund, storebröderna Camilo och Isidro söker jobb på egen hand. Alla gillar de friluftslivet och ser fram emot mycket snö i vinter.

- Mina barn säger att vi inte behöver några rullgardiner, de vill se fjällen när de vaknar, säger hon och skrattar.

Estrella Pizarro talar länge om hur vänligt bemött hon har blivit, att postkassörskan skakat hand och hälsat välkommen, att folk hejar på stan. Varje dag är det någon av arbetskamraterna som erbjuder henne skjuts hem från jobbet.
Här finns en positiv attityd till invandrare

- Strömsundborna är positiva till att invandrare flyttar hit eftersom de ser hur det kan rädda byns nedläggningshotade skola, råda bot på personalbrist inom vården, eller starta företag som kan ge arbetstillfällen, säger projektledaren Susanne Hansson.

Kommunens mål är att vända det negativa flyttningsnettot så att det ligger på plus igen år 2002.

I dag har bara 0,7 procent av invånarna utländsk bakgrund.

Kommunen tipsar om lämpliga jobb och serverar paketlösningar för bostad, barnomsorg och kontakter med kommunens föreningsliv. Entreprenörer kan också räk-

na med en hel del stöd från Strömsunds utvecklingsbolag och Almi.

Det stora problemet för företagare i Norrlands inland är att få riskkapital.

- Samtidigt finns här en mer positiv inställning till invandrare. Jag har hört berättas om de som får avslag i Stockholm så fort de yppar sitt utländska efternamn. Här är det företagsidén som räknas, säger Susanne Hansson.

Den första inflyttade företagaren har precis dragit igång en hotell- och restauranganläggning. Några kvinnor kommer för att arbeta inom hemtjänst, storkök eller som vårdbiträden i sommar. Till hösten flyttar fem läkare med sina familjer dit från Uzbekistan. Dessutom planeras en svensk-sibirisk handelskammare.

FAKTA/Botkyrka

FAKTA/Strömsund

Sara Gemzell