Skönt, nu har torskarna gått under jorden

RELATIONER

Den nya sexköpslagen kriminaliserar torskarna.

Skönt, tyckte somliga när lagförslaget diskuterades.

Korkat, sa andra.

För när sexköpare på gatan blir rädda att åka fast så tar de kontakt på Internet och gör upp om att ses någon annanstans - så långt från Malmskillnadsgatan som möjligt. Då blir det svårare att hitta tjejerna på gatan också för att hjälpa dem, och de blir utan den lilla trygghet det innebär att andra ser vilken kund de åker iväg med.

Nu får de i stället möta sina mer eller mindra normala kunder helt utan insyn.

Sådana synpunkter viftades bort av ledande politiker med att de ville "skicka signaler" om att Sverige inte accepterar sexköp. Som om inte de allra flesta redan känner att det är inte så lite vajsing med betalsex och absolut inget vanliga människor skryter med. Vare sig att man köper eller säljer.

Nu trycks triumferande artiklar om att sexköpslagen minskat prostitutionen.

Läser man vidare i artiklarna framgår det att det är gatuprostitutionen som minskat.

Ja?

Det var ju det kritikerna sade - lagen kommer bara att ta bort gatuprostitutionen. Ännu längre in i artikeln står att man inte tror att den dolda prostitutionen ökat.

Nähä?

Om man aldrig känt till omfattningen av den dolda prostitutionen, hur ska man då veta om den ökat?

Nu är svenska politiker nöjda med sig själva.

Nu har de fått skicka signaler om att det ska se snyggt ut på gatorna. Och journalisterna springer efter och skriver för den oinvigde helt obegripliga artiklar.

Men det är klart. Det är skönast om problem befinner sig under mattan. Då kan man gratulera varandra till den snygga ytan. Vad fint det blev!