– Skvaller betyder ingenting

Vacker som en dag. Succéprogramledare. Agneta Sjödin är omtyckt och omtalad – speciellt efter skilsmässan från Niklas Strömstedt. Aftonbladet Söndag fick en exklusiv intervju med Agneta Sjödin, där hon talar ut om sitt nya liv.

RELATIONER
Foto: Sara Ringström
”Jag är inte en person som vill ta plats, eller armbåga mig fram. Då går jag hellre till reträtt.”

  Varma vindar. Det sliter tag i Agnetas hår. Drar det från hennes ansikte. Så faller eftermiddagsregnet. Det slår i tunga droppar och spelar en sorgsen melodi mot stenplattorna där vi sitter, och ger havet – detta oändliga, eviga – en krusig, orolig yta.

Vi flyttar in bordet under taket på hotellets veranda för att inte bli för blöta. Så sitter vi tysta ett tag.

Agneta funderar. Hon är klädd i en tight rosa skjorta, hon är osminkad och håret är uppsatt i en slarvig knut.

Och jo, hon är lika förbannat jävla apvacker som i tv. Fast det förstås. I ”Gladiatorerna” visar hon en käckare sida. Nästan lite preppy. Här, nerslagen i en vit plaststol på en hotellveranda tio minuters bilfärd från Bridgetown, Barbados, visar hon bara lugn.

Harmonin. Beslutsamheten.

Det klär henne.

Vid poolen leker dottern Maja med sin barnvakt, Elin, Agnetas halvsyster.

Men vi, Agneta och jag, sitter vid det vansinniga och vackra havet.

Dit är det bara några meter.

Men till skvallertidningarnas löpsedlar är det flera hundra mil.

– Nej, jag är inte rädd för vad tidningarna skriver, säger Agneta Sjödin och besvarar min fråga.

– Men jag kan oroa mig för hur mina nära och kära ska påverkas. Själv kan jag släppa det. Jag ser det inte. Jag skiter i det.

Vet du att du hänger på löpet just nu där hemma?

– Vad är det nu då?

”Agneta kysser sin nya man på öppen gata”.

– Ja, det där vet jag inte vad det är. Och det kan jag bli fascinerad av, när jag läser. Att någon sett något och sedan ringt in och skvallrat om det till en tidning. Och själv vet jag inte ens vad de menar. Jag skrattade bara åt det när jag såg det på flygplatsen. Det bli så otroligt dramatiskt, uppdiktat. Nästan komiskt. Jag undrar vad folk tänker när de läser det. Det är som en minisåpa.

Och så länge separationen från musikern Niklas Strömstedt är färsk, kommer hon att få läsa om varenda steg hon tar i tidningarna.

De – eller vi, för varför kacka i eget bo? – kommer alltid att vara nyfikna på vad som ska hända härnäst. Och den enda anledningen till detta nyhetsvärde, för att använda proffsspråk, är att svenskarna är förtjusta i Agneta Sjödin.

Nej. Stryk det.

Vi älskar henne.

Hon är en star med karisma. Charm. You name it.

Vi vill identifiera oss med henne. Och detta har hon givetvis förstått. Herregud, kvinnan är ju, med sina tio år i branschen, knappast någon rookie.

– Den enda som skulle kunna vara positivt med skvaller är att människor som kanske är i samma situation kan känna att: ”Jaha, så de har också det så? Då är det inte jag som är konstig”, säger Agneta.

– Att de inte behöver känna sig utsatt utan att de kan identifiera sig med en känd person.

Så kniper hon. För om seperationen – har jag fått veta innan intervjun – vill hon inte prata. Detta gjorde hon och Niklas Strömstedt klart i ett brev som de skickade till tidningarna.

– Det var ett gemensamt beslut, säger hon nu. Det är allt jag kan säga. Och det är det vi skrev i brevet också.

En man som det har skrivits om Sjödin-sammanhang är gurun Deepak Chopra. Agneta Sjödin har träffat

ayurveda-vännen och hälsoprofeten flera gånger. Bland annat i San Diego, dit hon reste för att göra en intervju med Chopra. Den kommer att sändas i TV4 senare i höst.

Är ni kompisar nu?

– Han har nog många vänner. Men vi har träffats ett par gånger. Nu senast när han var i Sverige. Men visst, vi känner ju varandra, det gör vi. Jag är bra för honom och hans pr-värde. Jag är ju känd i Sverige. (Skratt). Vill man sprida sitt budskap så är det ju bra med kända personer.

– Vi har mailkontakt med varandra.

Du började intressera dig för ayurveda och Deepak Chopra när du fick problem med magen och stress.

– Ja. Och till en början följde jag det ganska bra, vad jag skulle äta och sådant där. Men det där är ganska svårt, att integrera det i sin vardag så att man kan upprätthålla det. Det är jättesvårt att säga: ”Ok, nu ska jag bara äta det här och det här och det här.” Istället för att skita i det och känna sig misslyckad, så gäller det att lägga det på rätt nivå så att man kan hålla dieten. Jag har ju faktiskt inte haft magkatarr på ett år. Det funkar. Jag vet vad jag mår dåligt av.

Agnetas 3 livstidsdomar