RELATIONER
Foto: Sara Ringström
”Jag kan inte låte mig styras av vad andra människor ska tycka eller vad tidningarna skriver”, säger Agneta.

Vad krävs det för att såra dig?

– Jag blir sårad när någon dömer mig. Eller far med osanning. När man dömer någon och säger: ”Hon är så och så” – det är sårande. Det är orättvist.

Har du blivit bättre på att leva i nuet?

– Jag har blivit bättre på att observera när jag glider iväg från det. Jag tänker mycket. Analyserar mycket.

Du har tidigare sagt att du har ett starkt kontrollbehov. Har du släppt det nu?

– Oftast, tack och lov! Gud vad det tar energi, att försöka ha koll på varenda liten grej. Men det har jag mer i jobbet, fortfarande. Fast där är det mer befogat.

Gladiatorerna. Utseendemässigt skulle du kunna vara med. Du ”musklar” på dig ganska bra.

– Ja, jag har lite underhudsfett. Men jag har inget intresse av bygga muskler. Nu tränar jag jiu jiutsu. Och det räcker.

Vad tänker du på när du är i en riktigt hård fri fight i jiu jiutsun?

– Jag tänker mycket på ”Modesty Blaise”. (Skratt). Jag har mycket bilder i huvudet, från de fantastiska filmerna som ”Crouching tiger, hidden dragon”. Sist såg jag ”Mulan” med Maja. Den är min favorit, den är jättebra. Just det här med tjejen, Mulan, som blir hjältinna.

Fantiserar du om att nita någon när du tränar?

– Nej, men jag får göra av med mycket aggressioner som jag samlat på mig. Och det är så jäkla skönt.

– Jag sade till min tränare: Målet är att slå Gunde (Svan) på hinderbanan. (Skratt).

Apropå Gunde: Innan det blev klart att det var han som skulle leda Gladiatorerna med dig, sade du att du hoppades på att få jobba med en man, eftersom du jobbar bättre med det motsatta könet.

– Så har det varit, faktiskt. Nu har jag inte jobbat ihop med så många tjejer, det finns säkert någon som jag skulle kunna jobba ihop med. Men det blir ändå en annan sorts konkurrens.

Rivalitet?

– Ja, jag tror faktiskt det. Jag tycker att Gry Forssell och hon, Ulrika Eriksson, jobbar jättebra ihop. Men det är nog svårt att få det partnerskapet. Kristin (Kaspersen) och jag kanske skulle kunna funka ihop.

Är det så att du vill synas mer än den andra tjejen?

– Nej, det har jag inget behov av. Är det så att någon vill armbåga sig fram, då drar jag mig tillbaka. Då håller jag låg profil. Jag är inte en person som vill ta plats, eller armbåga mig fram. Då går jag hellre till reträtt.

Har du någonsin ångrat att du blev känd?

– Nej. Jag är så tacksam för det liv jag har. Det är skriverierna som kan vara jobbiga. Men jag tillåter inte att låta det beröra mig. Det finns så många fördelar med mitt arbete. Jag har alltid kul när jag jobbar. Jag har ledigt i längre perioder. Jag möter väldigt trevliga människor. Jag har de pengar jag behöver.

Är du ekonmiskt oberoende?

– Nej, det blir lite tufft nu eftersom jag får dyrande boende nu. Men jag kommer att klara det. Jag vet att jag inte behöver oroa mig för att jag inte kommer att ha pengar.

Vad finns det kvar att göra? Du var lite inne på skådespeleriet.

– Den dörren är inte stängd än.

Vad gör dig förbannad?

– Folk som dömer. Folk kan vara snabba på att döma och jag försöker verkligen att vara försiktig med att göra det själv. Ingen är felfri, och egentligen kan ingen döma någon annan människa. Det har jag svårt för – folk som snackar skit. Det tycker jag att folk ska tänka på.

Snackar aldrig du skit?

– Jojo. Absolut. Men jag tänker på det jättemycket. Nu är jag så medveten om det... Att det bara kastas tillbaka på en själv. Man ska aldrig säga något om en person om man inte kan säga det till rätt till personen direkt.

Vad är viktigast i livet just nu?

– Maja. Och jag. Jag känner att jag är viktig just nu i mitt liv.

Får man vara ego?

– Det finns olika typer av egoism. Det kan ju handla om att man behöver ta hand om sig själv. Om inte jag mår bra kan jag ju inte ge något till andra. Och jag måste ju orka ta hand om Maja. Egentligen är det allra viktigaste att älska sig själv, innan man kan älska andra. Den klyschan stämmer. Jag behöver tid för mig och Maja.

Du går runt och plockar godsaker ur livet och lägger i en ask.

– Ja. Och samtidigt studerar jag mig själv hela tiden. ”Varför gör jag så här?” och ”Varför reagerar jag på det här sättet?”.

Om du fick drömma helt fritt, vad skulle hända då?

– Då skulle jag ha det som jag har det nu.

Har du någon drömman?

– Just nu vill jag faktiskt bara ha tid för mig och Maja. Det finns många fantastiska män i världen. Men just nu bryr jag mig inte så mycket.

– Det finns ingen ny man i mitt liv just nu.

Hur skulle ditt liv vara om du vore ful?

– Annorlunda, säkert. Jag är tacksam för det också. (Skratt.) Jag är tacksam för allt.

Agneta Helena Sjödin