– Börja skriv för att kunna kommunicera med dig själv!

RELATIONER

Fysikprofessorn och författaren Bodil Jönsson chattade idag om tid, tankar om tid och skrivande. Här kan du läsa sammandraget.

Foto: Andreas Hillergren

Bodil Jönsson säger: Den här chatten blir lite annorlunda än vad den blivit om det varit någon annan årstid för nu är det sommar och man tänker på annat. Men kom igen med dina frågor!

Manne Sandström säger: Vilken är ditt favoritställe på jorden?

Bodil Jönsson säger: Det är en liten kuststräcka på Österlen. Vid den finns allt, hav, kullar, hedar och skog.

Gurk säger: Vilken författare är bäst i Sverige?

Bodil Jönsson säger: Det kan jag inte svara på. Jag hör till dem som söker mig till Willy Kyrklund för språket, jag kan söka mig till Lars Molin för det burleska. Jag kan läsa Henning Mankell för hans kombination av människonärhet och hans förmåga till att skapa kontra

Bodil Jönsson säger: kontraster och spänning. Majgull Axelsson framför allt Aprilhäxan är bland det bästa jag läst. Men jag läser mycket klassiker och återvänder ofta till dem. Jag är någon sorts allätare. Vem den bästa författaren är beror på vem jag är just nu.

cinderella säger: hur ser du på att du har blivit så "nedskriven" i recensionerna av din nya bok?

Bodil Jönsson säger: Det är inte riktigt sant. Jag får alla recensioner och det är ett fåtal negativa. Jag har en inre kritiker som är hårdare än tidningarnas så hon får vatten på sin kvarn. Men jag tar åt mig och försöker se på boken som kritikerna ser på den. Hör man

Bodil Jönsson säger: inte samtalstonen och frågorna i boken så är kritiken rimlig. Recensenterna har ju sin syn och tolkning på saken. Jag har recenserats utifrån föreställningen att jag är författare men det är jag inte egentligen. Men jag är ändå stolt över boken.

Stigert säger: Hej Bodil! Jo. jag undra varför tyngdkraften känns mera påtaglig på morgonen när man ska stiga upp ur sängen än när man går och läger sig på kvällen?

Bodil Jönsson säger: Ja, det enda jag kan säga är att det är väldigt individuellt, det är inget fysiskt. Det du känner som tyngdkraft är nog dina trötta muskler. Musklerna måste vakna först. Att komma upp är mycket svårare än att komma ner så därför är det rimligt att det är svårare att komma upp på morgonen. Skyll det bara inte på Newton, det

Bodil Jönsson säger: har med människans fysik att göra!

Olov säger: Vad äter du helst till middag?

Bodil Jönsson säger: Svensk husmanskost, jag är makalös på att göra kalops, raggmunkar och liknande. Jag lagar mycket sånt och fisk. Det är kul att laga riktigt mat!

bodil-fan säger: hur mår du bodil, jag beundrar dig verkligen

Bodil Jönsson säger: ...och så egen nyplockad färskpotatis. Jag mnår väldigt bra när det är sommar, jag trivs med att inte vara inrutad och inte ha något planerat. Jag gör gärna inget och allt bara ingen bestämmer över mig. Tack för att du frågade!

seniornilla säger: Har du några tips för oerfarna skribenter med livserfarenhet som gärna vill skriva ner sina "klokheter"?

Bodil Jönsson säger: Egentligen bara ett: börja skriv! För mig är det så att jag inte kan tänka vidare förrän något är på papper. Jag kan inte riktigt prata med mig själv förrän jag ser vad jag tänker. Det blir en språngbräda. Så

Bodil Jönsson säger: börja skriv och "prata" med det du skrivit. Nu med nätets möjligheter kan man ju också lägga ut det lätt så att det blir tillgängligt för andra. En sak till: ju mer du lägger ut desto större är chansen att någon hittar något av det du skrivit.

Råttan säger: Vad ska du göra i sommar?

Bodil Jönsson säger: Min sommar har börjat! Jag ska göra många saker men jag ska inte resa någon särskild stans. Jag har inga planer och det är skönt.

Boudil säger: Är du troende(religiös)?

Bodil Jönsson säger: Nej.

Jon säger: Du som har koll på tiden, är den inte tråkigt enkelriktad?

Bodil Jönsson säger: Jo, klocktiden är det, men det är ju inte klocktiden som är grejen. Grejen är vår upplevelse av tid och den är dubbelriktad och komplex. Det är viktigt att skilja på dessa tider.

leenix säger: har du några bra tips för hur man ska hantera tiden när man blivit arbetslös? Jag som tidigare levt effektivt och tidspressat känner mig plötsligt lite vilsen när jag på obestämd tid har väldigt gott om tid...

Bodil Jönsson säger: Mitt första förslag är att försöka acceptera att du känner dig lite vilsen. För de flesta går det vilsna över. Det sämsta är att tänka att det här är fel. Jag tror inte att man ska ruta in livet som man gjorde när man jobbade. Men sjunker man in i

Bodil Jönsson säger: en depression så kan det vara bra att ruta in tiden. Då kommer man tillbaka till livet. Men acceptera att du är vilsen, det är en abrupt omställning du råkat ut för. Du kommer att hitta något annat som är bättre än livet du levde innan.

Gurk säger: Vad har du på gång just nu?

Bodil Jönsson säger: Just nu har jag på gång att inte ha något på gång! Jag lever ett ganska intensivt liv och i det livet finns det en rytm där jag i bland inte har något på gång.

Hans säger: När skrev du din första bok

Bodil Jönsson säger: Någon gång på 70-talet och det var en bok i fysik.

Anna säger: Hej Bodil! Jag hoppas allt är väl med dig en sommardag på chatten som denna. En liten undran har jag - nämligen; tror du att människorna skulle vara lyckligare ifall tiden inte fanns som mätbar?

Bodil Jönsson säger: Svår fråga. Det spontana svaret är vaddå om inte tiden fanns? Men tiden finns för vi är präglade av vår historia och kultur. Förr hade man andra tider, till exempel så gick man och lade sig för att man inte kunde jobba på natten. Idag har vi ingen yttre rytm utan söndag kan lika gärna vara måndag. et finns inte längre några gränser för hur mycket man kan pressa sig. Alla tekniska prylar är till f

Bodil Jönsson säger: ör att förenkla men det har blivit tvärtom. Vi försöker pressa in mer och mer.

AlbertoKnox19 säger: Hur kan jag "få pli" på min flickvän som inte har någon tidsuppfattning och ständigt kommer för sent till allt och alla? (Jag skulle köpa 10TOT igår till henne, men den var slut =( )

Moderator säger: Tack Bodil och alla chattare, sammandraget kommer snart på Aftonbladet.se

Bodil Jönsson säger: Ja, min vän, det jag skulle vilja säga är att alla människor har väldigt olika rytmer och tempon. Det kan vara så att hennes övriga liv är så att hon inte har klockrytmen i blodet. Det är viktigt att inte säga att något är mer rätt än något annat. Kanske kan hon lära dig något om hennes tidsuppfattning.

ARTIKELN HANDLAR OM