- Kroppen kräver tre veckors semester

Forskare: Vi riskerar kronisk stress om vi inte får tid att stressa av

RELATIONER

Industrisemestern är här.

Eller snarare spillrorna av den.

Förbi är tiden då hela Sverige stannade upp under juli månad - i dag kräver marknaden att maskinerna ska rulla året runt.

- Faran är att kroppen inte hinner återhämta sig om semestern delas upp, säger Sven Nelander, välfärdsutredare på LO.

Foto: Magnus wennman
Dela inte upp din semester och se till att koppla av ordentligt, råder stressforskarna.

Vi behöver minst tre veckors sammanhängande ledighet för att kunna gå ner i varv. Det är de flesta stressforskare eniga om. Men tendensen är snarare att vi sprider ut semestern över hela året och det till synes oantastliga industrisemesterblocket är snart ett minne blott.

I ett EU-anpassat Sverige kan inte industrierna stå stilla i fyra veckor. En allt tuffare arbetsmarknad gör också att många anställda känner en press på sig att ständigt vara tillgängliga via mobil och internet. Och förutsätts vara det även under ledig tid.

Men att lära sig koppla av - och koppla ner - på semestern är nödvändigt.

- Helgen är inte tillräckligt lång för att hinna gå ner i varv utan man ligger kvar på en konstant hög anspänning trots att man är ledig. Det kan utvecklas till kronisk stress om det får fortsätta i flera år. Därför är den sammanhängande semestern så viktig, säger Göran Kecklund, forskare på institutionen för psykosocial medicin på

Karolinska.

Enligt rapporten "Ohälsans trappa" har stresssymtom som ångest, oro och sömnproblem ökat kraftigt inom alla grupper i arbetslivet under 90-talet. Men allra hårdast drabbade är unga arbetarkvinnor.

- De har inte en lika etablerad situation på arbetsmarknaden. De har också svårast att ta ut semester när de vill. Det är djupt traditionella könsroller som sitter kvar, säger Sven Nelander, välfärdsutredare på LO.

Men det finns både positiva och negativa aspekter av den nedmonterade industrisemestern.

- Innebär spridningen av semestern att vi själva kan bestämma när vi vill ta semester och slippa köer och höga priser så är det positivt. Men innebär det en inskränkning, att man är tvungen att dela upp semestern på grund av krav från arbetsgivaren, så är det en stor nackdel.

Forskaren Göran Kecklund tror att nyckeln till farlig stress finns i semesterns vara eller icke vara.

- Det finns grupper som erbjuds pengar för att inte ta ut sin semester, som till exempel inom sjukvården där det råder stor arbetsbrist på sommaren. Det kommer att slå tillbaka.

7 Tips/ Så varvar du ned

Frida Lindqvist