Trosan som"kokar bort" mensvärken

Uppfinnaren Per Wallin: Trosan får kvinnor att slappna av och värken avtar

RELATIONER

Värmetrosan med "kokande" inlägg ska bli den moderna kvinnans svar på värmda grytlock eller vattenflaskor när mensvärken sätter in.

Uppfinnaren Per Wallin har tagit fram en smärtlindrare att ha med sig på jobbet eller på utflykten.

Foto: Leif Hallberg
Uppfinnaren Per Wallin vill nå de kvinnor som inte kan somna fast de tagit värktabletter mot sina menssmärtor I trosan finns två fickor där man kan lägga de centimetertjocka kuddarna som ska ge värme åt mage och korsrygg.

Värmeomslag har använts som smärtlindring mot mensvärk av kvinnor i alla tider. Med den nya specialtrosan kan kvinnan ta med sig värmekällan vart hon än går.

- Jag vill nå de kvinnor som har sådan menssmärta att de inte kan somna på kvällen fastän de har tagit värktabletter. De här trosorna får dem att slappna av och värken avtar, säger uppfinnaren Per Wallin som i sex år har arbetat med att utveckla värmetrosan.

I trosan finns två fickor där man kan lägga centimetertjocka kuddar som värmer mage och korsrygg. I kuddarna gömmer sig plattor med koksaltlösning, som aktiveras med ett knapptryck och blir varma genom att koksaltlösningen kristalliseras. Värmen håller i sig en timme, men kuddarna kan återladdas genom att kokas i tio minuter.

Per Wallin har låtit patienter vid en kvinnoklinik i Linköping testa värmetrosan. Bortsett från att alla tyckte att trosan var ful var kvinnorna över lag positiva. Så nu utarbetar Per Wallin en snyggare, lite mer feminin, variant.

- Smärtan släppte för alla utom en kvinna. Hennes smärta försvann inte men hon tyckte ändå att det var behagligt med värmen mot ryggen, säger Per Wallin.

Med tanke på hur bra värme lindrar värk tror Per Wallin att många kan vara hjälpta av att bara använda hans värmetrosa. Andra kan ha den som komplement.

Ett paket med trosa och två kuddar kommer uppskattningsvis att kosta 300 kronor.

Om plattorna ska laddas efter en timme krävs att du har med dig flera par plattor under en arbetsdag. Är det inte ett onödigt dyrt och krångligt sätt att bli kvitt värken?

- Inte med tanke på att du kan använda kuddarna om igen tusen gånger. Dessutom är det inte nyttigt att stoppa i sig smärtstillande tabletter som om det vore läkerol tre till fyra dagar i månaden, menar Per Wallin.

Finns det några faror med att använda trosan för länge?

- Det är klart att om man eldar på för länge kan man få värmeutslag. Allting ska brukas med måtta. Men i kuddarna finns bara koksalt och ättika, inga farliga ämnen.

Per Wallin söker nu efter finansiärer för att kunna tillverka och sälja sin värmetrosa. Han har nyligen belönats med årets Skapa-stipendium i Östergötland. Den 16 oktober deltar han i tävlingen om det nationella utvecklingsstipendiet på 400 000 kronor vid Tekniska mässan i Stockholm.

Tips/Andra huskurer mot menssmärta

Sara Gemzell