62-åriga mamman kan förlora sina barn

Franska myndigheter utreder syskonen som skaffade barn tillsammans

RELATIONER

Nu har de sociala myndigheterna i Frankrike inlett en vårdnadsutredning kring Jeanine Salomone, den omdiskuterade 62-åriga kvinna som har barn med sin bror.

- Det är incest, om inte biologisk så i alla fall social, säger allmänna åklagaren.

Jeanine Salomone födde Benoit-David i maj, med en annan kvinnas donerade ägg. Pojkens syster, Marie-Cecile, föddes åtta dagar senare av den amerikanska kvinna som donerat äggen till Jeanine Salomone. Barnen har samma far - Jeanines bror Robert Salomone, 52.

I den franska byn Draguignan går många rykten om 62-åriga Jeanine Salomone, som trots sin höga ålder kunde bli gravid. Men bakom nedkomsten vilar en familjetragedi som närmast handlar om en incestuös familj som utnyttjat svag lagstiftning om konstgjord befruktning.

Trots att det nu pågår en utredning är det inte säkert att Jeanine Salomone brutit mot fransk lag eftersom hon vänt sig till en klinik i USA. Reglerna där skiljer sig från dem i Frankrike och England.

- Vi accepterar medelålders par så länge den sammanlagda åldern inte överstiger 110 år. Par behöver inte heller vara gifta, därför frågar vi inte efter äktenskapsbevis. Själv önskar jag att föräldern inte är ensam och när Jeanine och hennes bror Robert sökte hjälp reagerade jag inte av den enkla anledningen att de hade samma efternamn, säger Vicken Sahakian som var Jeanines läkare i Los Angeles och nu känner sig missledd.

Jeanine betalade 112 000 brittiska pund för att få en donators ägg befruktade med sin brors sperma och implanterade, ett i henne själv och ett i en surrogatmamma.

Barnen Marie-Cecile och Benoit-David kan ses som offer i en industri som ingen har riktig kontroll över.

- Det är som om de här barnen ses som varor. Etiska och moraliska regler lämnas helt och hållet till läkare och det finns många vägar att gå runt reglerna, säger fertilitetsexperten Lord Robert Winston.

Ingen vet varför Jeanine ville att hennes bror skulle vara fadern. En orsak kan vara att när Robert i ett självmordsförsök fick sådana skador i ansiktet att förutsättningarna för honom att träffa en partner var små blev Janine rädd inför tanken att ingen skulle föra familjens namn vidare, eller ärva familjens förmögenhet. Men det kan också vara att de båda levt i en intim relation med varandra sedan lång tid tillbaka.

FAKTA/ äggdonation

Ulrika Nandra