På Convictus får utslagna och hivpositiva den hjälp som de annars inte skulle få

RELATIONER

Personal och volontärer på Bryggan stöttar hemlösa och hivpositiva missbrukare med mat, sällskap och hembesök.

– Vi förväntas göra ett bra jobb för lite pengar, säger Helena Eriksson, samordnare på Convictus.

Ett par hundra meter från de glittriga lyxboutiqerna och jet-setfolket kring Stureplan i Stockholm ligger dagcentret Bryggan, som ingår i Convictus. En samlingsplats för samhällets lägsta skikt. Här kostar lunchen en femma och telefonen är fri. Besökarna kan ta en dusch, vila en stund eller bara prata.

– Stockholm har inga bra förutsättningar att ta hand om hemlösa och hivpositiva i dag. Resurserna har minskat, säger Helena Eriksson som kom i kontakt med Convictus i samband med sina studier i etnologi och blev kvar som volontär.

– Människorna här är otroligt fascinerande och jag tycker väldigt mycket om dem. De är som vem som helst fast de har det jobbigt och är i en utsatt situation.

En stor del av Bryggans gäster är äldre hemlösa män som egentligen skulle passa bättre inom äldrevården, anser Helena.

Sedan finns gruppen hivpositiva som har bostad men inte får någon hjälp när de skrivs ut från sjukhuset efter den medicinska behandlingen.

– Hivpositiva sitter hemma utan att någon hälsar på. Där försöker vi göra en insats, säger Gun Eleby, förståndare på Bryggan som själv har varit missbrukare.

På Bryggan får hemlösa och hivpositiva hjälp med att kontakta myndigheter för en plats på behandlingshem eller att få mediciner.

– Vi peppar och vill att de ska gå vidare men det har blivit mindre pengar hos socialtjänsten. Antalet behandlingshem har skurits ner. Många socialsekreterare vill göra mer men de har inga resurser. Och när vi har fått iväg 10-15 stycken fylls det snabbt på med nya, säger Gun Eleby.

I takt med att tiggeri och missbruk ökar har antalet frivilligorganisationer också ökat, liksom viljan att arbeta ideellt. Både Helena och Gun tycker att deras arbete på Bryggan känns meningsfullt.

Hur skulle samhället se ut om frivilligorganisationerna försvann?

– Det skulle nog bli fler ensamma, utslagna och ökad kriminalitet, säger Helena Eriksson.

– Vi bär upp ett samhällsansvar.

FAKTA/Convictus

Katarina Lagerwall