Kärlekens språk - 30 år senare

1 av 2
Sexologen Maj-Brith Bergström-Walan var en av dem som stod bakom filmerna i början av 1970-talet. Nu ska hon och producenten Inge Ivarsson samarbeta igen.
RELATIONER

De gav Sverige ryktet som den sexuella frigjordhetens paradis på jorden - sexualupplysningsfilmerna "Kärlekens språk".

Nu, 30 år senare, kommer uppföljaren.

- Det mesta har gått framåt, men på ett område har vi rasat bakåt - den kvinnliga sexualiteten, säger manusförfattaren Katja Sohlman.

1969 kom kultklassikern "Kärlekens språk", den första spelfilmen någonsin som innehöll ett autentiskt samlag, följt av "Mera ur Kärlekens språk" 1970 och "Kärlekens XYZ" 1971.

Ganska torrt och rakt på sak avhandlades alla tänkbara varianter av olika människor sexliv - med hjälp av helt vanliga människor med helt vanliga håriga och hängiga kroppar. En folkbildning som fick kritikerna att rasa och folket att jubla. Den första filmen hade premiär i 22 länder innan den släpptes igenom av censuren i Sverige, där den raskt sågs av 1,35 miljoner svenskar.

Nu ska radarparet bakom filmerna, sexologen Maj-Brith Bergström-Walan och producenten Inge Ivarsson, ta tempen på den svenska sexualiteten igen. Arbetsnamnet är "Kärlekens språk 2000". Regissören Torgny Wickman avled 1997 och för manus och eventuellt även regi står nu Katja Sohlman, Tommy Lundqvist och Måns Thunberg.

Områden som ska tas upp är bland annat olust, äldre människors sexualitet och problemen med kulturkrockar när det gäller synen på kvinnans sexualitet. Men framför allt handlar det om den stora backlashen - den kvinnliga sexualiteten. Trots en massa kunskap och tekniska hjälpmedel är det fortfarande 15 procent av alla kvinnor i Sverige som aldrig har fått en orgasm. Något enkelt uttryckt handlar det om att det är svårt att uppnå orgasm om man samtidigt måste tänka på att dra in magen.

- Orgasmen är den yttersta formen av avslappning och självtillit. Något som är svårt att uppnå i dag då kroppsförtrycket är enormt jämfört med på 70-talet, säger Katja Sohlman.

Inför filmen har hon gjort intervjuer med ungdomar om deras syn på sexualitet.

- Jag blev glad över att de var så frispråkiga och visste så mycket. Det olustiga var att tjejerna hade provat allt man kan tänka sig i sexväg, men inte fått orgasm. De tyckte inte att orgasm var så viktigt. De utgår fortfarande från mannens sexualitet.

"Kärlekens språk 2000" beräknas spelas in under sensommaren och ha premiär i skolor, på tv och på bio senare i år.

Fotnot: Lyssna på Tendens i morgon som handlar om vägen till orgasm. Kan man se orgasmen som en kvinnofråga?

Tendens i P1 15.03 med repris torsdag 20.03.

Frida Lindqvist