Vi gör helst INGENTING

Stressforskare: Aftonbladets läsare gör rätt i att slappa

RELATIONER

Aftonbladets läsare gör helst absolut ingenting på semestern. Stressforskare Tomas Danielsson ger dem rätt.

– Semestrande svenskar gör bäst i att totalt släppa alla krav för att känna sig riktigt avslappnade, säger han.

Foto: Katrin Jakobsen
Bästa vägen till total avslappning är att våga blanda ren avkoppling med frivilliga måsten, enligt Tomas Danielsson, stressforskare.

Enligt Aftonbladets omröstning på nätet är total slapphet det de flesta väljer för att känna absolut semester. Övriga sommarktiviteter som att grilla, bada, plocka bär och umgås med vänner är också populära, men de flesta gör helst ingenting.

Att lägga sig i hängmattan och känna ro kan vara lättare sagt än gjort. Det är svårt att släppa tanken på att använda tiden effektivt, men det finns sätt som underlättar.

– Man ska helst förflytta sig till ett ställe där man inte har något att pilla på. Stäng av mobilen och datorn och se till att det inte går att jobba. Den bästa vägen till total avslappning är att våga blanda ren avkoppling med frivilliga måsten, som att måla om huset bara om man verkligen vill det.

Det tar minst en vecka att komma ner i varv och i värsta fall kan nedvarvningen till och med leda till symptom som liknar abstinens.

Förväntningar på att semestern ska innehålla både aktiviteter och vila blir en motsägelse. Det är bättre att dela upp tiden i olika pass. Några dagars aktiviteter och några dagars vila.

Tomas Danielsson tror på ”titta in-tänkandet” som han gärna vill införa i Sverige.

– Alla planer gör att det byggs upp förväntningar och det blir så stora projekt som tar tid. Det bästa är att spontant bjuda över någon och micra en bulle eller grilla en korv. Det behöver inte vara så ordentligt och planerat, det kan bli lika trevligt ändå.

Resultatet av Aftonbladet Kvinnas omröstning av den Absoluta semestern. Sammanlagt har 13 760 personer röstat.

Ulrika Nandra

ARTIKELN HANDLAR OM