- Kaos skapar spännande saker

Viljan att förändra och få fler att engagera sig föddes tidigt hos America Vera-Zavala

RELATIONER
Foto: Andreas lundberg
Det finns en lögn i samhället att det inte lönar sig att vara engagerad, att det inte går att förändra saker, säger America Vera-Zavala, frontfigur i Attacrörelsen och Ung vänster.

Mamma är från Peru, pappa från Chile och mormorsfar från Skottland. Själv är America född i Rumänien och har bott i Bryssel och Paris.

- Jag är mycket svensk men svartskalle på andra sätt. När jag var liten kände jag mig helsvensk men med åldern så har jag dragits in i den här segregationskarusellen där man som första generationens invandrare till exempel har svårt att få jobb bara på grund av att man har ett annorlunda namn.

Under våren har America synts mycket i media tack vare sitt engagemang i Attacrörelsen som motståndare till globaliseringen. Särskilt intensivt blev det under och efter EU-toppmötet i Göteborg i slutet av juni där kravaller bland demonstranterna orsakade svarta rubriker världen över. America var där men tar avstånd från våldet.

- Det är ett problem när människor känner sig så utanför samhället att de slår sönder saker.

Men kombinationen ung, tjej och invandrare gör henne också intressant för media.

- Ibland används man mer som galjonsfigur än för de erfarenheter man har. Men jag tar gärna på mig den rollen om det kan få fler att engagera sig och göra något.

Engagerad. Det ordet kommer igen många gånger under intervjun.

- Det är superlätt att vara engagerad! Det finns en lögn i samhället att det inte lönar sig att vara engagerad, att det inte går att förändra saker.

Men det går, det har America bevis på. Det var så hon kom in i partipolitiken under gymnasietiden i Marks kommun i Västergötland. Där ställde människor från vänsterpartiet upp med hjälp och stöd till eleverna på skolan när de strejkade för bättre skolmiljö.

- Vänsterpartisterna visade att målsättningen inte är att vinna röster utan att förändra saker, därför blev det Ung vänster för mig. Sedan var min politiska uppfattning vänster förstås, säger hon.

Viljan att förändra föddes tidigt och mycket av sin kunskap om samhälle och politik har America fått av föräldrarna. Båda har varit politiskt och fackligt aktiva i sina hemländer. America kom till Sverige när hon var tre år och redan som tioåring blev hon vald till elevkårens ordförande. Sedan har det bara rullat på. Vid fyllda 19 fick hon arbete som assistent inom vänsterpartiet i EU-parlamentet i Bryssel. Där var hon i fyra år innan hon flyttade till Paris och kom i kontakt med den internationella organisationen Attac.

- För mig har det alltid handlat om makt och inflytande oavsett om det är i skolan eller globalt. Det är viktigt att vanliga människor får större inflytande.

Efter hemkomsten från Paris förra våren startade hon och kompisen Aron Etzler upp svenska Attac samtidigt som hon började studera internationell ekonomi vid Stockholms universtitet och arbeta extra på en PR-byrå för att slippa ta studielån.

- Jag har hög disciplin och gick upp vid sex-sju på morgonen inför proven eller när jag hade möte på kvällarna. Det blev för mycket, jag höll på att ta livet av mig. Så nu har jag tagit studielån, säger hon och skrattar.

- Sedan har jag förskräckligt svårt att säga nej och prioriterar mig själv sist med mat och sömn. Jag borde gå en kurs i hur man säger nej.

Just nu har America sommarlov. Men ledigt existerar som sagt var inte. Hon har fullt upp med att skriva halva delen av en bok som ska handla om globaliseringen ur två olika perspektiv, där hon står för den sida som talar om farorna med en globalisering som inte tar hänsyn till tredje världen.

Hon har dessutom debuterat som sommarpratare i radions P1.

- Det var nervöst, men samtidigt det roligaste jag gjort. Det var en helt ny erfarenhet att skriva manus, välja musik och bara en sån sak att andas rätt när man pratar. Jag skulle absolut skulle göra om det.

America pratade om globaliseringen som hon anser är den allra viktigaste politiska frågan idag. Men också om hur man kan förändra världen. Vilket går med hjälp av... engagemang.

Katarina Lagerwall, Pernilla Nordström

ARTIKELN HANDLAR OM