– Klä er sexigt, stora kvinnor!

Svenska Charoline Olofgörs gör om modeskaparnas kläder för att passa kvinnor med större kroppar

1 av 2 | Foto: KATRIN JAKOBSEN
Charoline Olofgörs vill bryta storlek 36-diktaturen och gör, under märket Code by, om Paris modeskapares kläder i större storlekar. Hon vet att sommaren är ångestfylld för många stora kvinnor då de ofta döljer sin kropp under varma lager av tyg. Charoline vill få dessa kvinnor att tänka tvärtom. Hon har själv storlek 48 och vill bära bra och trendriktiga kläder.
RELATIONER

Tack vare svenska Charoline Olofgörs har Paris unga modeskapare börjat intressera sig för stora, runda kvinnor.

Under märket Code by anpassar hon deras skapelser för dem som inte ryms i storlek 36 men ändå vill framhäva sin kropp.

Här är Charoline Olofgörs tyngsta sommartips.

– Jag upplever att jag håller på med feminism, fast i tyg. Sexualiteten slutar ju inte vid 85 kilo! Men i Sverige har ju kvinnor så svårt att sexa till sig, säger Charoline Olofgörs.

Tillsammans med ett halvdussin modeskapare i Paris anpassar hon prêt-à-porter – det vill säga massproducerade designkollektioner – för stora kvinnor.

Som stylist sticker Charoline Olofgörs ut i Paris modevärld på många vis. Hon är 1,80 lång, klär sig i storlek 48 och kräver att få bära det bästa och mest trendriktiga.

I hela sitt vuxna liv har 42-åriga Charoline arbetat med mode i Italien, Sverige och Frankrike. Hon anser sig ha genomskådat hyckleriet bakom ”storlek 36-diktaturen”. Det handlar inte bara om image, menar hon:

– När Alexander McQueen gör en hel linje i storlek 36 är det för att han hoppas tjäna pengar på den japanska marknaden, säger hon. Alla stora märken inom haute couture* låter trådsmala modeller visa upp säsongens kreationer på catwalken.

– Men det är egentligen bara imageskapande i syfte att öka sin parfymförsäljning. Varför tror du att vi aldrig får se de plagg som sys upp till kunderna inom haute couture, frågar hon och svarar själv:

– De få kunder som finns kvar inom haute couture är oftast riktigt stora och runda kvinnor från Mellanöstern. I deras kultur är en rik kvinna en stor kvinna. Det ska synas på henne att hon äter sig mätt. Däremot så aktar sig kreatörerna mycket noga för att visa upp dessa kvinnor, säger hon.

– För runda kvinnor som inte är stenrika återstår att välja mellan tarvligt tillverkade kläder eller också ett mycket damigt mode, anser Charoline Olofgörs.

Som motreaktion har hon skapat Code by. Modeskapare – som till exempel Gilles Rosier från Kenzo, Daniel Jasiak eller Frédéric Baldo – anförtror en del av sin kollektion till Charolines sax och symaskin. Uppgiften är att anpassa deras kreationer för stora kvinnor. På så vis behöver ingen av kreatörerna själv stämplas som modeskapare för tjocka kvinnor. Det skulle ingen gå med på. Allra minst kunderna själva som hellre vill kunna stoltsera med ett plagg av en modeskapare än av ett ”tjockismärke”.

– Problemet med stora kvinnor är att de ofta har tappat sinnet för sin egen utstrålning och sexappeal. Omvärldens signaler förbättrar heller inte deras självförtroende, säger Charoline Olofgörs.
Stora kvinnor har ofta tappat sinnet för sin egen utstrålning och sexappeal

– Att vara tjock innebär för omgivningen att man är odisciplinerad och saknar självkontroll, man är nästan ett hot mot samhället, säger hon.

Som en följd av omvärldens tryck upplever många stora kvinnor sommaren som särskilt ångestfylld – en tid då de döljer sin kropp under varma lager av tyg. Charoline försöker få dessa kvinnor att tänka tvärtom, att i stället framhäva sin kvinnlighet med kläderna.

– Tyg är ju det kvinnligaste som finns! Jag försöker göra stora plagg som ändå innehåller kropp. Det handlar naturligtvis mycket om urringning, men också om att visa ben och handleder. Handleder är en mycket sensuell del av kroppen.

Charoline Olofgörs berättar om hur en av hennes kunder dagen dessförinnan blev lätt chockad under en provning.

– Hon såg inte längre sig själv som en sexuell person, utan som en kroppsmassa. I stället för att dölja hennes kropp satte jag på henne ett bälte som både framhävde midjan och förtydligade stjärten på henne. Det hela avslutades med en rejäl urringning. Kunden höll på att få slag. Hon hade aldrig sett sig själv som en sexbomb – men sommaren är ett strålande tillfälle för alla att se på sin kropp med nya ögon.

* Haute couture är exklusivt mode som sys upp efter beställning.

Fotnot: Charoline Olofgörs märke Code by säljs än så länge bara från hennes ateljé.

Charolines 10 tips för runda

Magnus Falkehed ([email protected])