Mian Lodalen: Fascinerande, som lesbisk kan man bli avundsjuk på heteropar

Skräckvision eller dröm? Kvinna frågade fyra sakkunniga vad de anser om befruktning utan spermier.

1 av 2 | Foto: tommy mardell
Mian Lodalen.
RELATIONER

Mian Lodalen, journalist och debattör i homofrågor:

– Det är en fascinerande tanke. Som lesbisk kvinna kan man bli avundsjuk på heterosexuella som kan skapa det här fantastiska ihop. Sen är jag inte den första att jubla över manipulation, för mig känns det inte aktuellt att driva frågan. Det är lätt att se detta som att det skulle vara egoistiskt, men att skaffa biologiska barn är ju alltid en en egotripp. Jag vill gärna ha barn, men det viktigaste är inte att vara den biologiska modern. Jag tycker det är viktigare med homosexuellas rätt att bli prövade som adoptivföräldrar.

Professor Kerstin Hagenfeldt, ordförande i Svenska Läkarsällskapets delegation för medicinsk etik.

– Jag är mycket skeptisk. Det här verkar vara rena rama science fiction. När det gäller att lösa frågan om barnlöshet finns framgångsrika metoder att lyckas nå befruktning utifrån en enda spermie om det är så att mannen har dåligt med spermier. Rent medicinskt är detta dessutom mycket komplicerat och är inte tänkbart för människan förrän långt fram i tiden.

Lena Gimbergsson, Infertilas Riksförening i Sverige:

– Det här är skrämmande. Att forskningen går framåt är jättebra, men någonstans måste det finnas en gräns. När man gör barn inom assisterad befruktning så har ju mannen en väldigt liten del i uppgiften och den tycker jag inte att man ska ta ifrån honom. Den rätten ska han ha.

Anette Sjödin, vice ordförande RFSL:

– Jag tycker att det är för tidigt att säga något innan man kan överblicka de medicinska och etiska konsekvenserna. Vad vet man egentligen om förutsättningarna för barnet? Jag tycker också att det ligger väl nära genmanipulation. Om det i framtiden visar sig vara helt riktigt både medicinskt och etiskt tror jag att många lesbiska kvinnor gärna skulle använda metoden i stället för att behöva insemineras av en okänd donator.

Sara Gemzell