Våldtäkt eller inte - hur dömer du?

Allt fler kvinnor anmäler att de blivit våldtagna efter krogbesök - Kvinna har tittat närmare på fyra fall

1 av 2 | Foto: Foto: LARS ROSENGREN
RELATIONER

Anmälningarna av våldtäkt har ökat med nära 50 procent sedan 1990. Mest ökar fall där kvinnor hävdar att de blivit våldtagna inomhus efter krogbesök. Fallen är svåra att utreda - ofta står ord mot ord. Kvinna har tittat närmare på fyra anmälningar som har lett till åtal.

Linda, Elisabeth, Anna och Karin har alltså fått sin sak prövad i domstol.

Det är långt ifrån självklart. Av de 2 024 anmälningar som gjordes förra året ledde bara 17 procent till åtal och 121 fall till fällande domar.

Lindas version: Han höll fast mina händer

Det var fredag kväll. Linda var med kompisar på restaurang. Hon drack fyra flaskor öl men kände sig inte full. Hon träffade Mats, 26, som hon känner lite och hans kompis Lars, 19. Linda pratade med Lars men stötte inte på honom. Vid tolvtiden blev hon hembjuden på te till Mats. Lars följde inte med. I lägenheten satte Linda på videon och en porrfilm startade. Mats hämtade en madrass. Plötsligt drog Mats ner Linda på madrassen så att hon föll framstupa. Hon blev rädd. Mats vände henne på rygg, slet sönder hennes tröja, drog ner byxorna och trosorna. Hon sparkade och spottade. När hon försökte skrika la han handen över hennes mun. Hela tiden höll han fast hennes händer. Till slut vände han henne på mage och trängde in i henne. Efteråt kastade Mats ut Linda ur lägenheten.

Mats och Lars version: Hon tog av sig kläderna

Enligt Lars träffade han Linda och Mats på restaurangen medan Mats hävdar att det var tvärtom. Båda säger att Linda var intresserad av Lars och tafsade på honom. Klockan ett gick de hem till Mats och tittade på porrfilm. Linda la sig på madrassen på golvet och tog av sig kläderna. Mats gav Lars ett kondompaket och gick ut ur vardagsrummet. Enligt Lars kom Mats tillbaka när Lars och Linda haft sex och smekte Linda på ryggen. Mats säger istället att han bad Linda gå och att hon kallade honom för "karldjävel". Han la då hennes kläder utanför dörren. Lars såg inget av detta eftersom han var i duschen.

Sammanställning: Frida Lindqvist ([email protected]), Pernilla Nordström ([email protected])