Modiga modeller & militärer

Försvaret förser Robinson med deltagare

1 av 6
FLYGKADETT och MODELL. Sofie Tocklin, 2001.
RELATIONER

Fet, ful och otränad? Då kan du riva din ansökan till Expedition: Robinson. Numera platsar bara modeller, yrkesmilitärer, fallskärmshoppare och femkampare i programmet.

- De uppfyller de kriterier vi söker, säger projektansvariga Gunilla Nilars på SVT.

Om ungefär 90 dagar drar ännu en omgång av dokusåpan Expedition: Robinson igång. Årets tävling skryter med att den ska bli ännu tuffare och mer krävande. Men hur tufft kan det bli om en "vanlig" Svensson ska kunna delta?

En titt i backspegeln visar att föregående års deltagare har bestått av socionomer, en konstnär, barnmorska, läkare och lärare. En mjukare skara än årets tre yrkesmilitärer. Två kvinnor, en man och en fältspade har åkt till den Malaysiska övärlden.

Tittar man på vilka fritidsintressen årets deltagare ägnar sig åt blir man alldeles matt: western-ridning, simning, utförsåkning, bergsklättring, innebandy, friidrott, styrketräning fem dagar i veckan, löpning, vandring, aerobics, cykling... En mår dåligt av att inte träna och en blev träningsnarkoman av att träna för mycket.

Måste man vara idrottsintresserad för att få vara med i Robinson?

- Nej, men vi testar de sökande både fysiskt och psykiskt av läkare och psykolog för att se om de klarar att gå igenom en sådan här tävling utan att må dåligt. Det är vi jättenoga med, säger Gunilla Nilars.

Nästan 1 600 har sökt. Åtta män och nio kvinnor har levt upp till kraven:

Ha karisma.

Vara orädd.

Utstråla och kunna ”gå genom rutan”.

Prata för sig och inte hålla igen.

Vara en tävlingsmänniska och vilja vinna.

Gilla utmaningar.

Tre av deltagarna har eller har haft en modellkarriär. Ett medvetet val eller bara slumpen? Det senare, menar Gunilla Nilars. Utseendet spelar ingen roll.

- Men en person som är överviktig och otränad är kanske inte en tävlingsmänniska. För att vara med i Robinson ska man tycka om att tävla även om man inte gör det professionellt.

- Det är varken kul för tittarna eller deltagaren om man redan innan tävlingen ser att personen inte kommer att klara det han eller hon ska utföra. Övningar som att springa över hinder och sånt tar ju på krafterna.

Har vanliga människor egentligen någon chans att komma med?

- De har lika stor chans som alla andra. Men man måste gilla utmaningar. Deltagarna är vanliga människor som tittarna ska kunna identifiera sig med.

Hur Robinson är du?

Gör testet och se om du platsar i tävlingen.

Katarina Lagerwall