- Tjejen ska absolut vara oskuld

Invandrarmän klumpas ofta ihop men åsikterna går vitt isär när det gäller synen på kvinnor, sex och barnuppfostran

1 av 3
Ferdi Tayfur, 21 år.
RELATIONER

Ferdi, 21: Killar får göra precis vad de vill i Sverige, både svenskar och invandrare. Det är perfekt.

Jag är född i Sverige och har bott i Fittja i hela mitt liv. Mina föräldrar kom hit från Turkiet för 30 år sedan. Svenska tjejer får göra nästan vad dom vill, de har sett mycket och är nyfikna på allt. Turkiska tjejer får inte vara nyfikna, släkten har koll på allt de gör. De måste ha sjal och får inte kolla på män.

Jag är emot alla stränga regler men det finns vissa gränser man måste följa. Den tjej som jag ska gifta mig med ska absolut vara oskuld. Det handlar om kultur eller vad det heter. Folk skulle snacka skit om jag tog en tjej som redan var pippad. Andra killar skulle inte se mig i ögonen längre. Det går inte att leva med. I så fall måste jag flytta härifrån med henne. Egentligen spelar det ingen roll om jag bara är kär i henne, men det är mycket bättre om jag tar hennes oskuld. Då är hon bara min, ingen har rört henne. Min tjej får inte ha på sig för utmanande kläder heller, då skulle jag skämmas. Om vi bodde någon annanstans skulle hon få ha på sig vad hon vill, men inte just här. Om jag är oskuld? Nej... men killar är alltid killar, man känner sig alltid ett steg före tjejerna. Man måste ju vara erfaren.

Om jag får en dotter kommer jag absolut att se till att hon är oskuld tills hon gifter sig och hon måste vara hemma en viss tid på kvällen.

Det som är konstigast är att svenska tjejer solar utan bikiniöverdel, om en turkisk tjej gjorde så skulle jag bli chockad.

Killar får göra precis vad dom vill i Sverige, både svenska killar och invandrarkillar. Det är perfekt. Ibland är det lite jobbigt med alla regler och traditioner, men man vänjer sig.

Ahsan, 39: Det är fel att slå sina barn, men som pappa måste man visa ilska.

Jag kom till Sverige för tolv år sedan från Pakistan. Ett varmt land med varma känslor.

I Sverige är kvinnor och män lika mycket värda och jag tycker det är bra. Överallt ser man kvinnor som jobbar, den enda konflikten som finns är att de tjänar lite mindre.

Det beror på att det finns resurser och välstånd här. På 50-talet var det samma etik här som i dag finns i våra fattiga länder - pappa bestämmer allt, vem dottern ska gifta sig med till exempel.

I Pakistan är 99 procent av alla kvinnor oskulder när de gifter sig. Men det betyder inte att vi pressar dom, de lever avskilt från männen för att man inte ska riskera något. Männen respekterar att kvinnan måste vara oskuld. Där finns en religiös moral. Alla synder har samband med alkohol och sexualitet. Det bor 135 miljoner människor i Pakistan och aldrig hör man någon ropa hora efter en tjej. Sånt händer bara i Sverige. Men jag tycker inte att en oskuld är mer värd än en icke-oskuld. Det som räknas är personligheten.

Vissa saker är bra med svensk barnuppfostran och vissa är dåliga. Det är bra att man förklarar för barnen noga vad de får göra och inte. Men det är dåligt om barn får göra vad de vill och oroa sina föräldrar. Med svensk uppfostran kan de bli slarviga, slösaktiga och otacksamma. Det är helt fel att slå sina barn, men som pappa måste man visa motstånd och ilska.

Ebrahim, 40: Jag önskar att alla flickor i mitt

gamla hemland fick läsa Pippi Långstrump.

Som ung man i Iran var jag påverkad av samhället där, att kvinnors underdånighet är mannens heder. Det kallas "sharaf". Jag försökte bestämma över min storasyster och ibland över min brors fru. Kvinnor skulle lyda.

Trots att min pappa var radikal jämfört med grannen så bad han varje morgon att gud skulle skydda honom från "fallande murar, oväntade katastrofer och uppnosiga kvinnor". Det var en katastrof om en kvinna gick emot en man.

Så kom jag i kontakt med vänsterideologin som lärde mig att kvinnor och män är lika mycket värda och var tvungen att flytta till Sverige. Det första som slog mig var att kvinnor här kunde vara poliser och höga präster.

Jag jobbar med barn i förorten och jag möter ofta små flickor som inte får vara med på simundervisningen, måste bära sjal och fasta. Det är faktiskt farligt för ett barns hälsa att fasta. En gång sa en åttaårig flicka till mig att hennes farbror hade bestämt att hon skulle fasta och att hon inte fick visa håret. Hon undrade om gud skulle straffa henne om hon skrattade under fastan.

Trots att alla föräldrar önskar sina barn en lycklig framtid så känner de sig vilsna och vill istället att barnen ska tänka som dom. De mår inte bra själva och har ofta en hemsk bakgrund med krig och tortyr, de behöver stöd och hjälp att komma in i samhället, annars behåller de allt som är dåligt med sina traditioner.

Invandrade föräldrar är rädda att deras barn ska försvinna in i det svenska samhället och sedan inte bry sig om föräldrarna när de är gamla. De känner sig ensamma och den enda möjligheten de ser är att sätta press på barnen.

Något som har gett mig glädje är Astrid Lindgrens Pippi, annars handlar nästan all barnkultur om pojkar som räddar tjejer, som Pokemón och amerikanska filmer. Det sårar mig.

Jag önskar att alla flickor i mitt gamla hemland fick läsa Pippi.

Text: Frida Lindqvist, Foto: Sara Ringström