Välkommen till Bridget Jones London!

Kvinnas Jessica Ritzén guidar dig till krogarna, varuhusen och kaféerna

1 av 9
Renée Zellweger gör rollen som Bridget Jones i filmen. Källa: UIP
RELATIONER

I morgon är det premiär för filmen om Bridget Jones.Tjejen som blev kult långt innan den första boken "Bridget Jones dagbok" släpptes. Bridget bor i Notting Hill, stads-delen som blev känd genom succéfilmen med Julia Roberts. Sedan intog Madonna kvarteret. Men nu är Notting Hill bara Bridgets. Lasta väskan med korta kjolar, billigt vin och alla dina neuroser. Ta en tripp till London och landa mitt i Bridget Jones land. Kvinna visar vägen.

Här köper du ”Bridget-trosan”

Miss Selfridge´s

400 Oxford Street

Tid för shopping. Nya trosmodet skapat av Bridget själv. Stora i bomull. Gärna med prickar och barnsliga djur. Miss Selfridge"s för egentligen mer trosor i silke och spets, i string och andra miniformat. Några få boxervarianter finns dock på galgarna.

Varuhuset är dyrt, lyxigt och topp-till-tå för den som vill göra om sig för några tusen. En Bridget skulle spara länge för en klänning från Whistles. Men letar sig möjligen hit först i augusti eller efter nyår. Då är det rea. Halva på halva. Miss- avdelningarna är för yngre damer. Och för Bridgets som klurat ut att även priserna håller mindre format. Ändå dyrt.

Klänningarna du bara kan sukta efter

Harvey Nichols

125 Knightsbridge

Rulltrapporna på Harvey Nichols tar oss ett snäpp högre upp på

inkomstskalan. Lyxigt varuhus i Harrodsklass. Här finns inga Bridget-trosor. Det är glest mellan hängarna på plan tre och fyra som var för sig är värda mer än en normal månadslön. Haute couture-designerna finns samlade förstås. Nicole Farhi är ett absolut måste för Bridgetar. Inte att köpa, utan att sukta efter. Och Jean Paul Gaulthier rear bara klänningen du aldrig velat ha men faktiskt kanske skulle ha råd med. Om du skippar semesterresan.

Utanför står limousinerna på rad. Väntar på att plocka upp kvinnor i stilettklackar som tog med sig kvällens dress i liten påse. Låter skicka resten med chaufför. Här vill alla Bridgets vara.

Dyra rätter där Bridget firar fördelsedan

192

192 Kensington Park Road

Nu börjar det likna något. Bridget vill, vill, vill vara någon.

Hit släpas hon av vännerna på sin födelsedag när hon misslyckats med trerätters gourmetmeny i kaosartat kök.

Restaurang 192 har ambition att skilja agnarna från vetet. Linnedukar och tända ljus och en smakfull meny.

Välfylld vinkällare med utvalda årgångar från kända vindi-strikt. Gästerna är unga, eller den typen av medelålders som gärna stryker ett decennium från födelsenumret.

Inget slinka-in-ställe. Här firar man med champagne i 1 500-kronorsklassen.

Ta på den lilla svarta.

Mathak för vikt- och kärleksprat

Café Rouge

31 Kensington Park Road

Här ska tårarna trilla i takt med att vinglasen töms.

Utmärkt mathak för Bridgets som börjar att prata om vikt men alltid fastnar i kärleksmysterier. Den obesvarade varianten, med väntan vid telefon som inte ringer. Och koll av telesvar som ingen lämnat. Är som ett öppet hål i väggen. Trevligt, enkelt och vardagsrumsaktigt. Ingen gourmetmat. Här serveras enkel bistromat till rimligt pris.

Gästerna låter sig inte beskrivas. Stället inkvarterar svenska lyckosökare, turister, kvarterssuputer och folk som är som folk är mest. Bra Briddan-känsla.

Glöm inte skraplotten på väg hem

Kiosken

Finns överallt i Notting Hill

Bridget för dagbok över sitt skraplottsmissbruk. Lotterna som låter oss leva vidare i tron att lyxlivet finns där. Bara ett litet skrap bort. I stället för tre av samma sort skrapar man i England fram nummer som ska överensstämma med kontrollnumret. Varje liten ruta kan sända dig till himmelriket. Välj mellan lyxbil eller semesterresa till paradiset. Hjältinnan personifierar drömmen om ett liv som inte finns.

Jag föreslår att du tar lotterna med dig hem, sätt på dig mysbyxor och bänka dig framför tv:n.

Eller som Bridget skriver: "Dont want to go to scary party, want to stay home with bottle of wine and watch Eastenders."

Svårare än så är det inte att vara Bridget.

Stilla kaffesuget och dra

Coffee Republic

Westbourne Park Road/Portobello Road

Kaféet som aldrig kommer att namedroppas. En Bridget-wannabe dör hellre än blir igenkänd av grabbarna bakom disken.

Stället fyller en absolut funktion: Det är öppet. Det finns kaffe. Coffee Republic är en kedja med Seven Eleven-drag. Just detta ligger nära stjärnans låtsashem på Portobello. Espresso för femton kronor är överkomligt i staden där allt är dyrare än du har råd med. Stilla koffeinsuget och dra vidare.

Jessica Ritzén

ARTIKELN HANDLAR OM